Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής (αποδεκτή σε άλλοτε άλλο βαθμό και στις Δυτικές κοινωνίες, πχ στη Γαλλία 1:5 έχει δοκιμάσει βελονισμό) κατά την οποία λεπτές βελόνες τοποθετούνται σε συγκεκριμμένες θέσεις του σώματος κατά μήκος 14 ενεργειακών οδών, θεωρώντας πως κατ αυτό τον τρόπο απελευθερώνεται ζωτική θεραπευτική ενέργεια (chi/Qi)’υπάρχει και η θεωρία ότι έτσι εκλύονται ενδορφίνες (με αναλγητική δράση) και ταυτόγχρονα αυξάνεται η αιματική ροή ενώ έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι δρούν μέσω placebo effect. Η τοποθέτηση των βελονών γίνεται σχεδόν άριστα ανεκτή -αναφέρεται ελάχιστος ή καθόλου πόνος’ επίσης ενίοτε συνδυάζεται και με χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος (ηλεκτροβελονισμός) ο οποίος επίσης είναι πλήρως ανεκτός.

Αναφέρονται (και σε μικρές μελέτες δυτικών χωρών) μέτρια-καλά αποτελέσματα με τη χρήση του βελονισμού σε: οσφυαλγία,αυχεναλγία,οστεοαρθρίτιδα,κράμπες,σύνδρομο καρπαίου σωλήνα,αλλεργίες, κεφαλαλγία τάσης,ημικρανία,αλλεργίες,άγχος,ινομυαλγία,ναυτία/εμέτους φαρμακευτικής αιτίας αλλά και στη διακοπή καπνίσματος είτε από μόνος του είτε σε συνδυασμό με χειροπρακτικές τεχνικές είτε σε συνδυασμό με λήψη κορτικοστεροειδών/αναλγητικών.

Παρενέργειες σπάνιες’ λοιμώξεις (όταν δεν υπάρχει καλή αντισηψία) και τραύμα εν τω βάθει ιστών (όταν δεν τοποθετούνται από έμπειρο άτομο. Δεν ενδείκνυται η χρήση του βελονισμού επί λήψης αντιπηκτικών/αντιθρομβωτικών φαρμάκων και του ηλεκτροβελονισμού επί εφαρμογής ηλεκτρικών μικροσυσκευών (πχ βηματοδότης/απινιδωτής) – ενδεχομένως και στη κύηση.

Απαραίτητη και ουσιαστική επίσης είναι η ανεύρεση πιστοποιημένου-έμπειρου θεραπευτή.


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.