Πάρε λίγο μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο συχνό μέταλλο του ανθρώπινου οργανισμού και συμμετέχει σε δεκάδες διαδικασίες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του νευρομυικού/μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος καθώς και του ενεργειακού μεταβολισμού συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος ινσουλίνης-σακχάρου, με αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) συμμετοχή στη προστασία από την οστεοπώρωση,στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης,τη πρόληψη των αρρυθμιών,τη βελτίωση του σακχαρώδη διαβήτη,τη μείωση επιπέδων χοληστερόλης και τη πρόληψη ημικρανιακών κρίσεων.

Οι καθημερινές ανάγκες του ενήλικα είναι 310-320 mgr για τις γυναίκες (επιπλέον 40 mgr για τις εγκύους) και 400-420 mgr για τους άνδρες – σημειώνεται ότι περίπου το 50% των υγιών ενηλίκων (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) δεν προσλαμβάνουν από τις τροφές την απαραίτητη καθημερινή ποσότητα’ επίσης πολλές ομάδες ατόμων (υπερήλικες,υποσιτιζόμενοι,χρονίως πάσχοντες,αλκοολικοί,αρρύθμιστοι διαβητικοί) εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου άρα και προβλήματα ανάλογα με τα προαναφερθέντα.

Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο; δημητριακά ολικής άλεσης – κάσιους-αμύγδαλα-φυστίκια-κολοκυθόσποροι-αβοκάντο-φασόλια-φακές-λαχανικά τύπου kale.

Ποιοί χρειάζονται συμπλήρωμα και σε ποιά δόση; κατά τη κρίση του θεράποντος ιατρού,οι ομάδες που αναφέραμε αλλά και άλλες περιπτώσεις όπως άτομα με συχνές κρίσεις ημικρανίας,κράμπες κλπ και η δόση επί χρονίως πασχόντων είναι τουλάχιστον η απαιτούμενη ημερήσια ενώ σε λοιπούς συνήθως ολιγότερη.

Τι παθαίνεις εάν παίρνεις μαγνήσιο ενώ δεν το χρειάζεται; κατά κανόνα τίποτα ιδιαίτερο οι νέοι άνθρωποι γιατί οι υγιείς νεφροί αποβάλλουν τη περίσσεια / αντίθετα οι μεγαλύτερης ηλικίας αφ ενός μεν δυσκολεύονται να το αποβάλλουν και δημιουργούνται παρενέργειες γαστρεντερικές,αρρυθμιολογικές ή άλλου τύπου και αφ ετέρου δυνατόν να αλληλεπιδρά η πρόσληψη του με άλλα φάρμακα που συνήθως παίρνουν.

Ως εκ τούτου αυτονόητο είναι ότι δεν είναι πανάκεια και γενικής χρήσης, όμως όπου χρειάζεται βοηθάει.


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.