Γάμος και καρδιά

Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων (ΚΑΝ), και άτομα τα οποία μοιράζονται τις ίδιες (στενές) περιβαλλοντικές συνθήκες, μοιράζονται και κοινούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ΚΑΝ (κάπνισμα ενεργητικό η παθητικό,κακή διατροφή,διαμονή σε περιοχή με ατμοσφαιρική μόλυνση η απαγορευτική γιά άσκηση κ.λ.π).

Το 2014 Καναδική μελέτη ( Can Med Ass J, Jan 07) διαπίστωσε ότι μέλη οικογενειών πασχόντων από ΚΑΝ έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΚΑΝ.

Το 2021 Ιαπωνική μελέτη διάρκειας 7,9 ετών(Circulation: CV quality and outcomes,July 09) αναφέρει ότι οι άνδρες σύζυγοι γυναικών πασχόντων από ΚΑΝ έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΚΑΝ (αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιου,στηθάγχης-οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου), ενώ οι γυναίκες σύζυγοι ανδρών πασχόντων από ΚΑΝ ΔΕΝ εμφανίζουν αντίστοιχο κίνδυνο!

Το εύρημα αυτό αποδίδεται αφ’ ενός μεν στο ότι μοιράζονται τις ίδιες συνήθειες (φαγητό-άσκηση-κάπνισμα) και αφ’ ετέρου στο ότι η γυναίκα-σύζυγος είναι υπεύθυνη για τις διατροφικές συνήθειες και επιπλέον συνήθως υποδεικνύει στον άνδρα- σύζυγο τη τήρηση υγιεινών κανόνων διαβίωσης.

Πρακτικό αποτέλεσμα’ οι συμβουλές περί του υγιεινού lifestyle οι οποίες δίνονται απο τους επαγγελματίες υγείας στον πάσχοντα σύζυγο από ΚΑΝ, να δίνονται και να τηρούνται και από τον/την σύζυγο (κυρίως ΤΟΝ σύζυγο!)


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.