Παχυσαρκία – ΟΟΣΑ

Πρόσφατη αναφορά του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης-36 κράτη (του γνωστού ΟΟΣΑ) αναφέρει τα εξής συγκλονιστικά στοιχεία: 1/4 κατοίκους μελών κρατών είναι παχύσαρκος ενώ 3/5 είναι υπέρβαρος ( πρό 10ετίας 1/5 ήταν παχύσαρκος) και ειδικά στο Η.Β τα αντίστοιχα νούμερα είναι 1/3 και 2/3 ενώ στις ΗΠΑ 2/5 ενήλικες και 1/5 παιδιά είναι παχύσαρκοι ! Επιπλέον το 50% των κατοίκων μελών κρατών ακολουθεί ανθυγιεινή διατροφή, το 40% της ημερήσιας ζωής είναι καθιστική δραστηριότητα, το 33% του πληθυσμού δεν ασκείται και το 40% δεν καταναλώνει φρούτα και λαχανικά.

Ολα αυτά τα <ωραία> έχουν σαν αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ κατά 3 χρόνια!!! (στις ΗΠΑ κατά 4 χρόνια)‘ ταυτόχρονα το κόστος αντιμετώπισης των επιπλοκών της παχυσαρκίας αναμένεται να αγγίξει το 8,4%(στις ΗΠΑ το 14%) του συνολικού κόστους δαπανών υγείας/άτομο, ενώ αντιστρόφως επένδυση κρατική για πρόληψη (δηλαδή για μείωση του σωματικού βάρους και μείωση ποσοστού υπέρβαρων/παχύσαρκων) ενός δολλαρίου, επιστρέφει 5 δολλάρια !

Τι απαιτείται λοιπόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της παχυσαρκίας; Πολλά απαιτούνται, ας σταθούμε όμως στα βασικά:

  1. Δημόσιες-κρατικές πολιτικές πρόληψης στα σχολεία,στη περιφέρεια,στα πανεπιστήμια,στις δημόσιες υπηρεσίες με καμπάνιες και ανάλογες πρακτικές,αλλά και αλλαγή των πολιτικών των εταιρειών τροφίμων
  2. Αλλαγή του τρόπου εξέτασης του γενικού-οικογενειακού ιατρού και του παιδιάτρου, αφιερώνοντας πρόσθετο χρόνο στην εκπαίδευση του ασθενούς όσον αφορά τρόπο ζωής-άσκηση-διατροφή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.