Κόκκινο κρέας

Στην on line έκδοση της 12 Ιουνίου του  γνωστού ιατρικού περιοδικού BMJ δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μελέτης η οποία βασίσθηκε σε στοιχεία των Nurses Health Study και Health Professionals Follow up Study η οποία είχε συνχορηγό το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NHI) διαπιστώθηκε συσχέτιση της κατανάλωσης του κόκκινου κρέατος (επεξεργασμένου η όχι) με αυξημένο κίνδυνο πρώιμου θανάτου, ενώ αντιθέτως η αντικατάσταση του στη διατροφή μας με ψάρι-λαχανικά-δημητριακά ολικής άλεσης ελαττώνει τον αντίστοιχο κίνδυνο ‘ η αύξηση του κινδύνου αποδίδεται στα κορεσμένα λιπαρά + συντηρητικά +αλάτι, τα οποία με τη σειρά τους σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων-διαβήτη-νεοπλασιών.

Πιο αναλυτικά φαίνεται ότι : η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος δλδ αμνοερίφια-μοσχάρι-χοιρινό (άνω των 3,5 μερίδων εβδομαδιαίως) επί 8ετία, οδηγεί σε αύξηση της θνησιμότητας κατά 10% την επόμενη 8ετία, ενώ για το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (λουκάνικα, ζαμπόν, καπνιστό χοιρινό) το ποσοστό ανέρχεται στο 13% ‘ η κατανάλωση 1-3 μερίδων/βδομάδα δεν φαίνεται να εμφανίζει ανάλογη επίπτωση. Αντίθετα, για κάθε μερίδα κόκκινου κρέατος που αντικαθίσταται με μερίδα ψαριού/λαχανικών/άπαχων πουλερικών/δημητριακών ολικής άλεσης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώνεται κατά 17%.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.