Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ψυχικά νοσήματα

Από ετών έχει εκφρασθεί στη διεθνή βιβλιογραφία η άποψη ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ)-FB,Instagram,You tube και άλλων ολιγότερον δημοφιλών πλατφορμών,συνεισφέρει δυστυχώς σημαντικά στην εμφάνιση αισθημάτων απομόνωσης, καταθλιπτικής συνδρομής, γενικευμένων αγχωδών εκδηλώσεων και διαταραχών ύπνου και διατροφής. Πρόσφατα η American Academy of Pediatrics συνέστησε στους γιατρούς- μέλη της να εφαρμόζουν screening tests (όρος που δεν χρησιμοποιείται μόνο για κακοήθειες η άλλα σοβαρά οργανικά νοσήματα) στα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών για κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις, θεωρώντας ότι αυτή η ομάδα πληθυσμού είναι πλέον ευάλωτη στην επίδραση της υπερβολικής χρήσης των ΜΚΔ, ενώ κυβερνητικοί αρμόδιοι παράγοντες στο Ην. Βασίλειο θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα χρονικού περιορισμού της χρήσης των δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών από παιδιά και εφήβους. Η ανάδυση της υπερ-χρήσης των ΜΚΔ τα τελευταία 10-15 χρόνια βαίνει παράλληλα με την αυξημένη επίπτωση της κατάθλιψης, την οποία ο ΠΟΥ θέτει πλέον ως Νο 1 αιτία νοσηρότητας παγκοσμίως.

Πρόσφατη μελέτη 2018 ατόμων 19-32 ετών η οποία διαχώρισε τούς εξετασθέντες σε ομάδες ανάλογα με τον ημερήσιο χρόνο ενασχόλησης με τα ΜΚΔ, διαπίστωσε ότι όσον περισσότερο ασχολείται κανείς ημερησίως, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξει καταθλιπτική και αγχώδη συμπτωματολογία. Αλλες μελέτες που εξέτασαν περίπου 220000 άτομα και σύγκριναν τον ημερήσιο χρόνο ενασχόλησης με ΜΚΔ αλλά και smartphones+video games,διαπίστωσαν ότι η ημερήσια χρήση άνω των πέντε ωρών σε σχέση με την χρήση ολιγότερον της μίας ώρας, αυξάνει το κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης κατά 48-71% ΄ενδιαφέρον παρουσίασε  και η διαπίστωση ότι ο ίδιος κίνδυνος βαίνει αυξανόμενος με τη παθητική χρήση των ΜΚΔ σε σχέση με την ενεργητική (επικοινωνία, δημιουργία profile) αλλά και με τον αριθμό των ιντερνετικών ΜΚΔ.

Προσοχή λοιπόν σε όλους ,και κυρίως στα παιδιά/εφήβους ‘ η πολύωρη καθημερινή ενασχόληση με τα λεγόμενα social  media : απομονώνει, ευνουχίζει, δημιουργεί κατάθλιψη και αυτοκτονικούς ιδεασμούς.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.