Red meat-White meat

 

Στον ανθρώπινο οργανισμό διαβιούν περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτηρίδια (αριθμός 3πλάσιος από τον συνολικό αριθμό των κυττάρων μας), κυρίως

στο δέρμα, τη στοματική κοιλότητα και το έντερο ‘ ανήκουν σε 500 έως 1000 διαφορετικά είδη, είναι γνωστό ότι καθορίζουν την οσμή του σώματος μας και βοηθούν τη διαδικασία της πέψης και ΤΡΩΝΕ ότι ΤΡΩΜΕ. Τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί η έρευνα στη δράση τών από τα βακτηρίδια αυτά απεκκρινομένων μεταβολιτών και ειδικά του Tri-Methyl-Amine-N-Oxide (TMAO) το οποίο είναι το τελικό προιόν του μεταβολισμού τής από το μικροβίωμα του λεπτού εντέρου καταναλισκόμενης καρνιτίνης/χολίνης/φωσφατιδυλχολίνης (ουσίες που περιέχονται είτε αποκλειστικά στο κόκκινο κρέας, είτε στο κόκκινο κρέας και σε ψάρια, ξηρούς καρπούς, σόγια) και συνδέεται με την αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο όσο αφορά την δημιουργία και εξέλιξή της.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι στο πλάσμα και στα ούρα vegeterians/vegans υπάρχουν χαμηλά επίπεδα TMAO, ενώ σε πρόσφατη έκδοση του European Heart Journal διαπιστώθηκε ότι διατροφή υγιών ανθρώπων εμπλουτισμένη με κόκκινο κρέας οδηγεί σε υπερ3πλάσια επίπεδα TMAO από ότι εμπλουτισμένη διατροφή με λευκό κρέας ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ LDL ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ.

Αρα τι κάνουμε ; Μεσογειακή διατροφή και πάλι (http://www.nikmara.wordpress.com,07/03/13) ! Μεταξύ των άλλων, οδηγεί και και σε μείωση του T-MAO

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.