Τσάι και υγεία

Η κατανάλωση του τσαγιού ως ροφήματος χρονολογείται από το 2700 π.χ (στη Κίνα) και είναι η δεύτερη σε όγκο παγκοσμίως (μετά το νερό) ‘ υπολογίζεται η ετήσια παραγωγή του σε 4,8 εκατομμύρια τόνους και ο ετήσιος τζίρος στις ΗΠΑ σε 12,5 δισεκατομμύρια δολλάρια ! Το ρόφημα προέρχεται από το φυτό Camellia Sinensis (var assamica ποικιλία Ινδίας, περίπου 30% της παγκόσμιας παραγωγής – var sinensis ποικιλία Κίνας 38% της παγκόσμιας παραγωγής) το οπoίο φύεται σε υγρά υψόμετρα κυρίως Κίνας, Ινδίας, Κεϋλάνης και Κένυας.

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι τσαγιού’ λευκό, πράσινο, μαύρο, μπλέ, κίτρινο και η ποιότητα τους είναι ανάλογη του τρόπου επεξεργασίας, της εποχής της συγκομιδής αλλά και της περιεκτικότητας σε χρήσιμες για την υγεία ουσίες. Τα οφέλη από την κατανάλωση του ροφήματος αποδίδονται στις περιεχόμενες πολυφαινόλες (κατεχίνες και φλαβονοειδή) οι οποίες υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα στο μαύρο και το πράσινο τσάι,αλλά και στη καφείνη.

Τα συστατικά αυτά προκαλούν μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης,αύξηση της καλής-HDL χοληστερόλης,αγγειοδιαστολή και υποστροφή της αθηρωματικής διαδικασίας,πιθανώς επίσης διαθέτουν αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες με  ευνοικό αποτέλεσμα σε καρδιαγγειακές ασθένειες,άνοιες,νεφροπάθειες,περιοδοντικές φλεγμονές,ουρολιθίαση,καρκίνο προστάτη/ωοθηκών/μαστού. Δεν έχουν διαπιστωθεί δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο, η αναφερθείσα αυξημένη συχνότητα καρκίνου οισοφάγου συνδέεται με την κατανάλωση καυτού τσαγιού ειδικά σε άτομα τα οποία καταναλώνουν αλκοόλ – επίσης η προσθήκη γάλακτος στο ρόφημα μάλλον εξουδετερώνει τα οφέλη του.

Σημειώνεται ότι το ευρείας κατανάλωσης στη χώρα μας τσάι του βουνού, ανήκει στο είδος sideritis(και όχι sinensis) το οποίο ανευρίσκεται στις μεσογειακές χώρες, νότια Βαλκάνια και Β.Ασία και θεωρείται ότι έχει παρεμφερείς ιδιότητες με το <κλασσικό> τσάι.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διασαφηνισθεί η συχνότητα-ποσότητα-διάρκεια βρασμού που χρειάζεται το ρόφημα έτσι ώστε να αποδίδει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος ‘ μέχρις τότε, πίνετε το άφοβα ζεστό (όχι καυτό) χωρίς γάλα και ζάχαρη.

 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Τσάι και υγεία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.