Γιά μιά φορά ακόμα’παχυσαρκία και καρκίνος

Πρόσφατες αναφορές (A Cancer Journal for Clinicians) επαναφέρουν στην επικαιρότητα  γνωστά δημοσιεύματα (www.nikmarawordpress.com,06/12/17) σχετικά με την αιτιατή σχέση υπέρβαρου/ παχυσαρκίας (Υ/Π) και καρκίνου. Με στοιχεία του 2012 κάθε χρόνο πάνω από μισό εκατομμύριο διαγιγνωσκόμενες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως αποδίδονται στο Υ/Π και το 1% των περιπτώσεων καρκίνου στις πτωχές χώρες και το 7-8% στις πλούσιες Δυτικές κοινωνίες αλλά και σε κοινωνίες της Μέσης ανατολής και Β. Αφρικής επίσης αποδίδονται στο Υ/Π – και δυστυχώς το 40% των ενηλίκων και το 18% των νέων σχολικής ηλικίας παγκοσμίως είναι Υ/Π.  Το φαινόμενο του Υ/Π και της επακόλουθης αύξησης των κακοήθων νεοπλασιών είναι όπως αναφέρθηκε πλέον έκδηλο σε πολλές πτωχές η μέσου εισοδήματος χώρες, όπου και υιοθετήθηκε Δυτικού τύπου τρόπος ζωής με ελλειπή φυσική δραστηριότητα και ανθυγιεινή διατροφή (πλούσια ενεργειακά-πτωχή διατροφικά, με άφθονους <κακούς> υδατάνθρακες και πολλά ζωικά η/και επεξεργασμένα λιπαρά).

Φωτεινή εξαίρεση στο φαινόμενο αυτό είναι μερικές  πλούσιες χώρες της Απω Ανατολής και του Ειρηνικού  όπου η διατροφή βασίζεται στα φρέσκα ψάρια και λαχανικά, δεν περιλαμβάνει πολλές θερμίδες και ταυτόγχρονα οι κάτοικοι έχουν αυξημένη καθημερινή απλή φυσική δραστηριότητα (χρησιμοποιούν ολιγότερο το αυτοκίνητο τους,περπατούν,ποδηλατούν).

Να υπενθυμισθεί ότι οι καρκίνοι οι αποδιδόμενοι (και) στο Υ/Π είναι του μαστού,παχέος εντέρου, πρωκτού, μήτρας, οισοφάγου, χοληδόχου κύστης, νεφρού,ήπατος,ωοθηκών,παγκρέατος,στομάχου,θυρεοειδούς,εγκεφάλου,νωτιαίου μυελού,αίματος και πιθανότατα στόματος, φάρυγγος και προστάτη

Και τι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το  τραγικό αυτό φαινόμενο;

Απάντηση: τα αυτονόητα

α) ενημέρωση από τους επαγγελματίες υγείας στους ασθενείς και μη

β) αφαίρεση των τρανς λιπαρών και της ζάχαρης από την τροφή

γ) μείωση των (υπερβολικά πολλών) ημερησίως καταναλισκόμενων θερμίδων

δ) αφήνουμε στη άκρη το αυτοκίνητο και το καναπέ και περπατάμε η/και  κάνουμε ποδήλατο

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.