Εγκεφαλικό επεισόδιο και γυναίκες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευση στο Stroke 8 Ιαν όπου διαπιστώνεται ότι στο γυναικείο φύλο υπάρχουν και διαφορετικοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) σε σχέση με το αντρικό φύλο και επίσης εμφανίζεται χειρότερη έκβαση και πορεία μετά την οξεία φάση του ΑΕΕ.

Οι παράγοντες αυτοί είναι oι εξής :1) πρώιμη εμμηναρχή (<10) 2) πρώιμη εμμηνόπαυση (<45) 3) χαμηλά επίπεδα DHEAS (της μητέρας ορμόνης -πρόδρομης άλλων 50 ορμονών μεταξύ των οποίων και οι ορμόνες του φύλου τεστοστερόνη και οιστραδιόλη)  4) θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα μετά την εμμηνόπαυση 5) λήψη αντισυλληπτικών 5) κύηση 6) λήψη οιστρογόνων από άτομα τρανσσέξουαλ 7) διαβήτης κύησης 8) αρτηριακή υπέρταση σε κύηση 9)  προεκλαμψία (η οποία  αυξάνει τον κίνδυνο κατά 80% επί μακρόν,ενώ κατά την διάρκεια της κύησης τον 40πλασιάζει).

Επίσης το 12μηνο μετά την οξεία φάση του ΑΕΕ στις γυναίκες είναι πιο συχνή η εμφάνιση της κατάθλιψης, αυξάνεται ο περιορισμός της φυσικής δραστηριότητας και επιδεινώνεται η ποιότητα της ζωής.

Σημαντικό στοιχείο από την μελέτη είναι επίσης ότι οι <γνωστοί> παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου  (σακχαρώδης διαβήτης, κολπική μαρμαρυγή, μεταβολικό σύνδρομο, ημικρανίες) οδηγούν σε  περαιτέρω αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ΑΕΕ στις γυναίκες σε σχέση με τούς άνδρες, ενώ αντίθετα η δυσλιπιδαιμία οδηγεί σε μείωση του κινδύνου ! -η αρτηριακή υπέρταση δεν είχε διαφορά παρά μόνον σε σε ηλικιωμένες γυναίκες όπου τον αύξανε περαιτέρω.


Γνωρίζοντας αυτά τα νέα δεδομένα είναι σαφές ότι και οι γυναίκες οι ίδιες αλλά και οι υπεύθυνοι επαγγελματίες υγείας πρέπει να  λαμβάνουν τα ανάλογα προληπτικά μέτρα ανίχνευσης και αντιμετώπισης των αναφερθέντων παραγόντων κινδύνου (αλλά και των ήδη γνωστών)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.