Ακόμα και ένα τσιγάρο

Στις 25 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε στο BMJ μετανάλυση 141 μελετών που αφορούσαν 7000000 άτομα υπό παρακολούθηση από το 1946 ως το 2015 και εξετάσθηκε η σχέση καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας και καπνίσματος τσιγάρου. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακού συμβάματος στούς άνδρες που καπνίζουν ένα τσιγάρο την ημέρα σε σχέση με αυτούς που δεν καπνίζουν και δεν έχουν ποτέ καπνίσει είναι αυξημένος κατά 48% ! ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 57%! τα νούμερα ανέρχονται στους άνδρες καπνιστές 20 τσιγάρων ημερησίως στο 104-127% ενώ στις γυναίκες καπνίστριες 20 τσιγάρων ημερησίως στο 184-295%!!! (εξαρτωμένου του ποσοστού αυτού και από άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες).  Οσον αφορά τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ο κίνδυνος αυξάνει κατά 30% με το κάπνισμα ενός μόνο τσιγάρου ημερησίως σε σχέση με το μή κάπνισμα και το ποτέ κάπνισμα ! Επίσης ο καρδιαγγειακός κίνδυνος εμφανίζεται γρήγορα, από τα πρώτα 2-3 χρόνια έναρξης του καπνίσματος (και του ενός μόνο τσιγάρου).

Πολλοί άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας) θεωρούν ότι εάν καπνίζουν light τσιγάρα – λίγα τσιγάρα – ένα τσιγάρο ημερησίως, η  είναι περιστασιακοί καπνιστές, δεν κινδυνεύουν από κάτι σοβαρό / αυτό είναι εν μέρει  σωστό και αφορά την σχέση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και καπνίσματος μόνον ενός τσιγάρου ημερησίως ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ !

Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου όταν καπνίζουμε ένα τσιγάρο ημερησίως υπάρχει και είναι υψηλός – ειδικά στις γυναίκες!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.