Νυχτερινό ωράριο και κακοήθεις νόσοι

Μεγάλη διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 8/01/18  στο Cancer Epidemiology,Biomarkers and Prevention αναφέρει ότι η μακροχρόνια νυχτερινή εργασία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου στις γυναίκες, κυρίως όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού (κατά 32%) με χρονοεξαρτώμενο τρόπο (3,3% ανά έτος )- ειδικότερον όμως στις νοσηλεύτριες με νυχτερινό ωράριο κατά 58%! Τα δεδομένα προήλθαν από 60 μελέτες οι οποίες αφορούσαν 4000000 γυναίκες Δυτικών χωρών και διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση με καρκίνο μαστού-δέρματος-πνεύμονος-γαστρεντερικού και γεννητικού συστήματος.  Διαταραχή του κιρκαδιανού ρυθμού μακροχρονίως, μειωμένη έκκριση μελατονίνης,αλλά και διαταραχές της συναισθηματικής κατάστασης με συνοδό μειωμένη φυσική δραστηριότητα δυνατόν να εμπλέκονται στους μηχανισμούς σαφέστατης αύξησης  συχνότητας καρκίνου σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού.

Τα ευρήματα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία διότι α) μελέτες από το το 2000-2004 αναφέρουν ότι το 21,9% των εργαζομένων  ανδρών και το 10,7% των εργαζομένων γυναικών έχουν ωράριο που παρατείνεται πέραν του συνήθους πρωινού 8ωρου, ενώ το 7% των εργαζομένων περίπου έχουν μόνιμο νυχτερινό ωράριο΄ταυτόγχρονα η απασχόληση μετά το σύνηθες πρωινό ωράριο τείνει να γίνει η πλέον flexible σύγχρονη μορφή εργασίας β) η νυχτερινή εργασία τείνει να επεκτείνεται στούς τομείς της υγείας-ψυχαγωγίας-παραγωγής τροφίμων-μεταφορών.

Με όλα αυτά τα στοιχεία είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι την νύχτα πρέπει να υποβάλλονται τακτικότερα των υπολοίπων σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις και ειδικά σε προγράμματα screening καρκίνου. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.