Chilli pepper και υγεία (2)

Είναι γνωστή η ευμενής επίδραση στην υγεία μας (μείωση της θνησιμότητας και νοσηρότητας κυρίως από νεοπλασίες,καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα) από την σχεδόν καθημερινή κατανάλωση φρέσκου chilli η οποία αποδίδεται κυρίως στην περιεχόμενη capsaicin (www.nikmara.wordpress.com,2 Sept.2015), αλλά και σε φλαβονοειδή , καροτινοειδή και βιταμίνες.

Πρόσφατα στο Hypertension δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης  έρευνας στη Κίνα (όπου και γίνεται μεγάλη κατανάλωση φρέσκου και αποξηραμένου chilli pepper) ‘ οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα άτομα τα οποία προσλαμβάνουν 6-7 φορές/βδ chilli, καταναλώνουν τουλάχιστον κατά 25% ολιγότερο αλάτι (ζάχαρη και αλάτι, οι δύο μεγάλοι λευκοί εχθροί της ανθρώπινης υγείας) και εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης (κατά 8-10 mmHg στη συστολική και κατά 5 στη διαστολική).

Μελέτες  με τεχνικές μαγνητικού συντονισμού διαπίστωσαν ότι περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες διεγείρονται από το αλάτι και τα πικάντικα συστατικά όπως η capsaicin αλληλεπικαλύπτονται, και η capsaicin διεγείρει περαιτέρω τα εγκεφαλικά κέντρα τα οποία ήδη είχαν ευαισθητοποιηθεί από το αλάτι, με τελικό αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να καταστούν ευαίσθητα στο αλάτι και να ικανοποιούνται με την πρόσληψη μικρότερης ποσότητας, με τελικό αποτέλεσμα μείωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s