Παιδική παχυσαρκία ‘ πανδημία(;)

Στις 11 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκαν στο Lancet και στην ιστοσελίδα του WHO τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης και σπουδαιότερης εως τώρα μελέτης σχετικά με την παιδική παχυσαρκία  η οποία έγινε από τον ΠΟΥ και το Imperial College of London εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας (11 Οκτωβρίου). Εξετάσθηκαν τα στοιχεία από 40ετή παρακολούθηση 130000000 παιδιών και εφήβων σε 200 χώρες και διαπιστώθηκε ότι από το 1976 ως το 2016 ο αριθμός των υπέρβαρων-παχύσαρκων(Υ-Π) παιδιών και εφήβων ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΘΗΚΕ, έτσι ώστε 1:5 νέα άτομα σε
όλο τον πλανήτη να είναι Υ-Π
 – αναμένεται επίσης το 2022 ο αριθμός των ελλειποβαρών παιδιών και εφήβων στις αναπτυσσόμενες χώρες  να υπολείπεται του αντίστοιχου των Υ-Π.

Ενώ στις αναπτυγμένες χώρες (κυρίως ΒΔ-ΝΔ Ευρώπη) η παχυσαρκία σε παιδιά – εφήβους έχει φθάσει σε ένα plateau, αντίθετα αυξάνει σταθερά στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία,χώρες Ειρηνικού και νησιά Καραιβικής  με σταθερό ρυθμό (Πολυνησία και Μικρονησία 30-50%,Ινδία >20-25%,Μ.Ανατολή και χώρες του Κόλπου 22-30% ) αλλά >20% στις ΗΠΑ. Ειδικότερα  στις χώρες της Καραιβικής και Ανατολικής Ασίας παρατηρείται ταχύτατη μετάβαση στα παιδιά-εφήβους από την  κατάσταση του ελλειποβαρούς στην κατάσταση υπέρβαρου-παχυσαρκίας, έτσι ώστε να υπάρχουν νέα άτομα τα οποία να κατοικούν σε γειτονικές κατοικίες και άλλα να είναι ελλειποβαρή, άλλα παχύσαρκα και άλλα υπέρβαρα-και τούτο οφείλεται φυσικά στο ότι καταναλώνουν λάθος τύπο και ποσότητα θερμίδων.
Και στη Ελλάδα ;ακόμα χειρότερα.Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ  το 2016 το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρα η παχύσαρκα !!!

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν εύκολα τις διαστάσεις και τις μελλοντικές επιπτώσεις του τεράστιου αυτού προβλήματος και τις ατομικές-συλλογικές και κρατικές ευθύνες.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.