Υπάρχει πρόληψη για την άνοια;

Στη τελευταία έκδοση του Lancet και στην τελευταία σύνοδο της Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) ανακοινώθηκαν ταυτόγχρονα τα συμπεράσματα ομάδας ειδικών για την μελέτης της άνοιας, οι οποίοι μελέτησαν όλα τα μέχρις τώρα διαθέσιμα στοιχεία για μία από τις σύγχρονες μάστιγες-ασθένειες της εποχής  μας -η οποία σημειωτέον εμφανίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς σε χώρες μικρού-μέσου εισοδήματος.

Συμπέρασμα : 35% των περιστατικών με άνοια οφείλονται σε 9 τροποποιήσιμους παράγοντες τρόπου ζωής(lifestyle), δλδ μή ολοκλήρωση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης-αρτηριακή υπέρταση-παχυσαρκία-απώλεια ακοής-κάπνισμα-έλλειψη φυσικής δραστηριότητας-σακχαρώδης διαβήτης-κατάθλιψη-κοινωνική απομόνωση /δεν διαπιστώθηκε ανάστροφη συσχέτιση κινδύνου εμφάνισης άνοιας σε άτομα ομιλούντα δύο μητρικές γλώσσες -όπως εθεωρείτο μέχρις πρόσφατα.  Εκκρεμούν ακόμη μελέτες όσον αφορά την συσχέτιση της άνοιας και αλκοόλ-διατροφής-περιβαλλοντικής μόλυνσης-ποιότητας ύπνου και διαταραχών της όρασης, ως εκ τούτου πιθανότατα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γεννετικοί παράγοντες, άρα μη τροποποιήσιμοι (ApoE4) είναι υπεύθυνοι μόνο για το 7% των περιπτώσεων άνοιας.

Ετσι λοιπόν φαίνεται ότι η διακοπή του καπνίσματος,η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους,ή φυσική δραστηριότητα,η εκπαίδευση των νέων και εφήβων,η κοινωνική συναναστροφή, η ρύθμιση-πρόληψη του διαβήτη και της υπέρτασης,και η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της βαρηκοίας οδηγούν(μεταξύ των άλλων) και στην πρόληψη της άνοιας σε σημαντικό βαθμό

Αντιλαμβανόμαστε με αυτό τον τρόπο τις ατομικές μας ευθύνες αλλά και το τι οφείλει να πράττει η πολιτεία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.