Κόκκινο και λευκό κρέας

Σε πρόσφατη έκδοση του BMJ(09/05/17) δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης αμερικανικής μελέτης (16ετής παρακολούθηση πάνω από μισό εκατομμύριο κατοίκων των ΗΠΑ ηλικίας 50-70 ετών) και αναφέρονται οι παρακάτω διαπιστώσεις:

Ατομα τα οποία καταναλώνουν επί μακρόν κόκκινο κρέας(ΚΚ) έμφανίζουν κατά 26% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου απο 8 ομάδες κοινών  ασθενειών, σε σχέση με όσους καταναλώνουν περιστασιακά κόκκινο κρέας

Ατομα που καταναλώνουν επί μακρόν λευκό κρέας(ΛΚ) εμφανίζουν κατά 25% μειωμένο αντίστοιχο κίνδυνο,σε σχέση με όσους καταναλώνουν περιστασιακά λευκό κρέας

Επίσης ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από αυτά τα νοσήματα φαίνεται να μειώνεται εάν τα άτομα καταναλώνουν εξ ίσου κόκκινο και λευκό κρέας.

Σαν ΚΚ θεωρείται το μοσχάρι,το χοιρινό και τα αμνοερίφια, ενώ σαν ΛΚ θεωρείται το κοτόπουλο,η γαλοπούλα και το ψάρι.

Οι ασθένειες οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα και πρωιμότερα σε όσους καταναλώνουν ΚΚ είναι οι κακοήθειες,τα καρδιαγγειακά νοσήματα,τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια,οι αναπνευστικές παθήσεις,ο σακχαρώδης διαβήτης των ενηλίκων,οι λοιμώξεις,οι χρόνιες ηπατοπάθειες και νεφροπάθειες’ δεν παρατηρήθηκε οιαδήποτε συσχέτιση με την άνοια Alzheimer.

Η αιτιολογική συσχέτιση δεν είναι ξεκάθαρη ‘ φαίνεται να αποδίδεται στα νιτρώδη (του επεξεργασμένου ΚΚ),στα κορεσμένα λιπαρά του ΚΚ, καθώς και στον ενωμένο με την πρωτεϊνη αίμη σίδηρο (ο οποίος υπάρχει σε αυτή τη μορφή μόνο στο κρέας, κυρίως στο ΚΚ)

Οι συγγραφείς της μελέτης δίδουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στα ευρήματα της μελέτης και προτείνουν την μείωση της κατανάλωσης  ΚΚ κατά 90% – και μάλλον έχουν δίκηο.

  • από όλες τις σχετικές μελέτες επιβεβαιώνεται η ευεργετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s