Προσωπικότητα και καλή υγεία

Η συναισθηματική σταθερότητα, η αποφασιστικότητα, ο αυτοέλεγχος, η αισιοδοξία και η ευσυνειδησία είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για< ευτυχή> υγιή ζωή.

Τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτουν από πρόσφατη δημοσίευση στο Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America  και προέρχονται από έρευνα σε 8.000 ανθρώπους μέσης ηλικίας, στη Μ.Βρετανία.

Διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ των πέντε αυτών ικανοτήτων (συνυπαρχόντων) και καλύτερου status υγείας, με ολιγότερα χρόνια νοσήματα, μικρότερη επίπτωση κατάθλιψης, αλλά και καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Αντίθετα σχεδόν 50% από αυτούς με τις λιγότερες ικανότητες δήλωσαν ότι είχαν υψηλά επίπεδα μοναξιάς-κοινωνικής απομόνωσης και αυξημένη επίπτωση κατάθλιψης, ενώ μόνο το 11% όσων είχαν 4-5 των αναφερομένων ικανοτήτων δήλωσαν ότι είχαν υψηλά επίπεδα μοναξιάς.

Επίσης άνω του 33%  όσων είχαν τις λιγότερες ικανότητες, δήλωσε ότι είχε φτωχή έως μέτρια υγεία έναντι 6% των ανθρώπων με 4-5 ικανότητες.

Η διατήρηση αυτών των ικανοτήτων στην ενήλικο ζωή ενδεχομένως είναι σχετική με την υγεία και την ευεξία σε μεγαλύτερες ηλικίες,αλλά βέβαια η μελέτη δεν ανέδειξε την αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των ικανοτήτων αυτών και των παραμέτρων της καλής υγείας.

Στις παραπάνω πέντε ικανότητες θα μπορούσε να προστεθεί και το οικουμενικό στοιχείο της πνευματικότητας-θρησκευτικότητας, ειδικά σε σε σχέση με την κατάθλιψη,την αυτοκαταστροφικότητα αλλά και ψυχικές νόσους γενικότερα.

 

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.