Τα χειρότερα έρχονται

Στις 20/10/16 δημοσιεύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία ( Eurostat newsrelease – στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ) από την European Health Interview Survey, τα οποία αφορούν την παχυσαρκία, και προέκυψαν από μελέτη πληθυσμού ενηλίκων κατοίκων όλων των ευρωπαϊκών χωρών(από το 2006 έως 2015) :

paxisarkia15,9% είναι παχύσαρκοι,35,7% είναι υπέρβαροι,46,1% έχουν κανονικό σωματικό βάρος και 2,3% είναι ελλειποβαρείς (τα κριτήρια βασίζονται στον υπολογισμό ΔΜΣ, δλδ kgr/m2). Τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθυσμού με παχυσαρκία παρατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο(20%),χώρες της Βαλτικής,Ουγγαρία και Μάλτα(26%) – ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθυσμού χωρίς παχυσαρκία διαπιστώθηκαν στην Ρουμανία(9%),Ιταλία(13%) και Ολλανδία. Δεν ανευρέθηκε ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ διαπιστώθηκε θετική συσχέτιση της παχυσαρκίας με την ηλικία και αρνητική με το μορφωτικό επίπεδο,δλδ μεγαλύτερης ηλικίας άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ήταν πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι η υπέρβαροι.

Σημειώνεται ότι-βάσει αυτών των στοιχείων, στην χώρα μας το μέσο ποσοστό παχυσαρκίας είναι 17,3%, με peak το 22,4% στην ηλικία των 45-64 ετών και το 25% στην ηλικία των 65-74 ετών.

Τα αίτια είναι τα γνωστά (αυξημένη θερμιδική πρόσληψη-μειωμένη φυσική δραστηριότητα-obesity-sign-300x300ψυχοκοινωνικό stress), η δυσμενής επίδραση στην υγεία μας είναι επίσης γνωστή (www.nikmara.wordpress.com Μάιος 2014 και Δεκέμβριος 2016) και οι επιπτώσεις είναι αυτές που φαίνονται και θα εμφανισθούν σαν τσουνάμι τα επόμενα χρόνια.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.