Η άσκηση αντισταθμίζει τους κινδύνους από το αλκοόλ

alkoolΣτο Br.J.Sports Medicine 31/08/16 δημοσιεύθηκε η πρώτη μελέτη που εξέτασε την σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και των κινδύνων που απορρέουν από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών‘ ανασκοπήθηκαν οκτώ βρεττανικές μελέτς 1998-2006 που αφορούσαν 36370 άτομα >40 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι η ευθεία συσχέτιση της θνησιμότητας εξ όλων των αιτίων και της κατανάλωσης αλκοόλ, εξασθενεί σε άτομα τα οποία εφαρμόζουν τουλάχιστον το  minimum η και περισσότερο από την συνιστώμενη εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα (150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση 2-5 φορές/βδομάδα με προσθήκη 10 λεπτών/φορά αναερόβιας άσκησης) ‘ ειδικότερα, η θνησιμότης εκ κακοήθων νεοπλασιών σχετιζόμενων με την κατανάλωση αλκοόλ,σχεδόν μηδενίζεται σε άτομα τα οποία εφαρμόζουν τακτικό πρόγραμμα φυσικής άσκησης. Επιπλέον επιβεβαιώθηκε ότι η περιστασιακή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών προστατεύει από την θνησιμότητα εξ όλων των αιτίων και μειώνει σαφώς την συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε όσους ασκούνται τακτικά και συστηματικά.

Είναι γνωστό (www.nikmara.wordpress.com 23/10/14,26/7/15,23/5/16)  ότι η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει την συνολική θνησιμότητα κατά 31-54%, αλλά και ότι η αιθανόλη ενέχεται στη εμφάνιση πολλαπλών ειδών καρκίνου. Επίσης γνωστό είναι (www.nikmara.wordpress.com7/11/12, 3/12/14)  ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας συνδέεται με μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων καρκίνων (μαστού,παχέος εντέρου).

f.dΣυμπέρασμα‘ η τακτική και συστηματική φυσική δραστηριότητα σχεδόν εξαφανίζει τους όποιους κινδύνους από την κατανάλωση της2 επιτρεπόμενης ημερήσιας δόσης αλκοόλ, δλδ μία< μερίδα> για τις γυναίκες και δύο <μερίδες> για τους άνδρες (επί μη ύπαρξης αντενδείξεων, όπως θετικό οικογενειακό ιστορικό ορισμένων τύπου καρκίνων) , και όπου μερίδα εννοείται: δύο ποτήρια κρασί η μία μπύρα 330ml η ένα άλλο αλκοολούχο ποτό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.