Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Στη τελευταία ηλεκτρονική έκδοση του Lancet(13/07) δημοσιεύθηκαν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα και δυσάρεστα νέα: Παρακολούθηση επί 13,7 έτη 10625421 ατόμων (εκ των οποίων τα 3950000 ήσαν μη καπνιστές χωρίς χρόνιες παθήσεις) από 32 χώρες τα οποία συμμετείχαν σε 239 μελέτες, ανέδειξε τα εξής συμπεράσματα:  οι πρόωροι θάνατοι από όλες τις αιτίες -οι οποίες όμως paxisarkiaσυνδέονται στενά με την παχυσαρκία, αποτελούσαν το 19% του συνόλου στην Β.Αμερική, το 16% στην Αυστραλία και Ν.Ζηλανδία,το 14% στην Ευρώπη και το 5% στην Ασία/ εάν τα παχύσαρκα άτομα είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, τότε θα μειώνονταν οι πρόωροι θάνατοι κατά 20% στην Β.Αμερική, κατά 16% στην Αυστραλία, κατά 14% στην Ευρώπη και κατά 5% στην Ασία. Σημειώνεται ότι η συσχέτιση αυτή ήταν γραμμική (δλδ αύξηση των ποσοστών με την αύξηση του ΔΜΣ) και ότι εμφανίσθηκε και στα υπέρβαρα άτομα, όχι μόνον στα παχύσαρκα. Ο πρόωρος θάνατος Cause of Premature Deathsθεωρείται ότι συμβαίνει στις ηλικίες 35-69 ετών και ως παχυσαρκία θεωρείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος >30% (ενώ υπέρβαρο 25-29%).

Ενώ το κάπνισμα είναι γνωστό ότι ευθύνεται άμεσα γιά 1:4 πρόωρους θανάτους στην Β.Αμερική και την Ευρώπη, πρέπει να γίνει γνωστό και ξεκάθαρο σε όλους ότι η παχυσαρκία έχει καταστεί ο αμέσως μετά συχνότερος αιτιολογικός παράγοντας πρόωρου θανάτου, ευθυνόμενη γιά 1:7 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και 1:5 στην Β.Αμερική. Υπολογίζεται ότι στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ η παχυσαρκία αναμένεται τα προσεχή χρόνια να αφορά το 60% του πληθυσμού, ενώ ήδη έχει αναγνωρισθεί ως ασθένεια από τον ΠΟΥ(WHO) και την Αμερικανική Ιατρική Ενωση(AMA).

Η ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας-ειδικά των ιατρών, όσον αφορά την ενημέρωση αλλά και την αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής μάστιγας, είναι σαφής.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.