Κακές συνήθειες και οικονομική κρίση

 

Πολύ ακριβά πληρώνει ο σύγχρονος Έλληνας τρεις κακές του συνήθειες – το «πρόχειρο φαγητό», την κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτές (όπως και ο καθιστικός τρόπος ζωής) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την υπερβολική κατανάλωση φαρμάκων που αναγκάζεται να κάνει  για να αντιμετωπίσει τα νοσήματα που αυτές προκαλούν.

junkΟι ασθένειες που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση <πρόχειρου φαγητού> και την επακόλουθη παχυσαρκία είναι πολλές και σοβαρές, όπως η στεφανιαία νόσος,η αρτηριακή υπέρταση, η υπερχοληστερολεμία, ο ΣΔτ2, η οστεοαρθρίτιδα και ψυχολογικές διαταραχές. Ιδιαίτερα στα Ελληνόπουλα το ποσοστό της παχυσαρκίας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, καθώς ένα στα δύο παιδιά ηλικίας 10-12 ετών είναι υπέρβαρο η παχύσαρκο. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και στους ενήλικες όπου το 22,5% είναι παχύσαρκοι και το 35,2% είναι υπέρβαροι.

Επίσης σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλεί και η κατάχρηση αλκοόλ το οποίο εμπλέκεται στην alcoolπαθογένεια 180 ασθενειών με κυριώτερες τα κακοήθη νεοπλάσματα(κυρίως στοματοφάρυγγα,γαστρεντερικής οδού και μαστού),την κίρρωση ήπατος και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Επιπλέον η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση( 38% έναντι 26%). Έχει υπολογισθεί, ότι το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών μειώνεται κατά 5 ως 8 χρόνια και ότι χάνονται κατά μέσο όρο 5,5 λεπτά ζωής για κάθε τσιγάρο που καπνίζεται, δηλαδή περίπου όσο και ο χρόνος καπνίσματος του τσιγάρου. Το kapnismaκάπνισμα  είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες που ενέχονται στην δημιουργία της στεφανιαίας αλλά και της περιφερικής αρτηριακής νόσου καθώς και στην καρκινογέννεση.

Εκτός από όλα αυτά,πλήγμα στην καρδιαγγειακή (και όχι μόνο) υγεία των Ελλήνων έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.Πολλοί στρέφονται σε φθηνότερη διατροφή (junk food),καπνίζουν περισσότερο (προϊόντα καπνού φασόν) και πίνουν περισσότερο (χύμα αλκοόλ ποικίλης μορφής)΄δηλαδή γίνεται υπερχρήση των γνωστών συνηθειών αλλά και με χειρότερα ποιοτικά συστατικά.

krisi-5Επίσης λόγω οικονομικού κόστους πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους κατά της χοληστερίνης (αλλά και κατά του διαβήτη,της υπέρτασης κ.α), ενώ άλλοι δηλώνουν ότι καλύπτουν με δυσκολία το σχετικό κόστος. Σε σύνολο 1.842 συμμετεχόντων σε σχετική έρευνα κατά το έτος 2015 διαπιστώθηκε ότι το 17,4 % των ερωτηθέντων διέκοψε τη φαρμακευτική αγωγή λόγω κόστους και το 11,8% θεωρεί το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής είναι πλέον μεγάλο ή δυσβάσταχτο.Επιπρόσθετα το 55,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το άγχος αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για στεφανιαία νόσο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των ετών πριν την οικονομική κρίση.

*στοιχεία από δημοσιεύσεις του ΕΛΙΚΑΡ και του iatronet 04/05/16

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Κακές συνήθειες και οικονομική κρίση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.