Αλκοόλ και καρκίνος

KARKINOSΑπό το 1988 το αλκοόλ-αιθυλική αλκοόλη,αιθανόλη( και ο μεταβολίτης του ακεταλδεϋδη ) έχει αναδειχθεί επίσημα ως καρκινογόνος ουσία(International Agency Research Cancer) και το 2014 αναφέρθηκε επίσημα (World CancerReport) ότι το αλκοόλ είναι υπεύθυνο γιά το 3,5–>5,5%  των περιπτώσεων καρκίνου. Οι ενδείξεις είναι σαφέστατες γιά τις περιπτώσεις Ca στοματοφάρυγγα, λάρυγγα,οισοφάγου,μαστού,παχέος εντέρου, πιθανώς και γιά χοληφόρα,πάγκρεας,ήπαρ, ενώ για στομάχι,πνεύμονα,προστάτη και δέρμα(μελάνωμα) θεωρείται ότι απαιτείται μεγάλη κατανάλωση για πολλά χρόνια με μέτριο κίνδυνο.

Το 2015 τα αποτελέσματα νεώτερων μεγάλων μελετών (Nurses Health Study,Health Professionals Follοw up Study) οι οποίες αφορούσαν 150000 άτομα με παρακολούθηση 30 χρόνια, επιβεβαίωσαν τα παραπάνω, και μάλιστα διαπίστωσαν α) σημαντικότερη ευθεία συσχέτιση αλκοόλ και εμφάνισης καρκίνου σε καπνιστές και στις γυναίκες ( και με μικρότερη ποσότητα) β) η συνολική διαχρονικά δόση ενέχεται περισσότερον στην καρκινογένεση και όχι η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ και γ) οι πλέον συχνοί αλκοολ-εξαρτώμενοι καρκίνοι είναι του μαστού γιά τις γυναίκες και ο ορθοκολικός γιά τους άνδρες.

Πόσο αλκοόλ μπορεί να πίνει κανείς και να αισθάνεται ασφαλής όσον αφορά τον κίνδυνο του καρκίνου; Σίγουρα η καθημερινή κατανάλωση άνω των δύο ποτών για τις γυναίκες και άνω των τριών γιά τους άνδρες είναι απαγορευτική, όμως δεν είναι γνωστό ποιά είναι η μικρότερη Καρκίνος-μαστού-Πέντε-κατηγορίες-γυναικών-που-κινδυνεύουν-περισσότερο-360x200ποσότητα την οποία μπορεί  να καταναλώνει ο άνθρωπος με ασφάλεια, εκτός από τη περίπτωση του καρκίνου του μαστού, ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ MINIMUM ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ. Επίσης,η χρονική διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνει τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα όργανα τα οποία αναφέρθηκαν.

alkool3Συμπερασματικά : Η κατανάλωση αλκοόλ είναι μιά αρχαία ευχάριστη ανθρώπινη συνήθεια , η οποία έχει σαφέστατα συνδεθεί και με καρδιαγγειακά οφέλη υπό ορισμένους όρους. Ομως: α) οι καπνιστές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι όσον αφορά την αλκοολ-εξαρτώμενη εμφάνιση καρκίνου β) η κατανάλωση άνω των δύο ποτών ημερησίως γιά τις γυναίκες και άνω των τριών γιά τους άνδρες πρέπει να απαγορεύεται και γ) η καθημερινή κατανάλωση 20 γραμ αλκοόλ (  δυό ποτά) γιά τους άνδρες και 10 γραμ (ένα ποτό) γιά τις γυναίκες μπορεί να γίνεται,λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω,άρα παίρνοντας ο καθένας/καθεμία τα ρίσκα του/της.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.