Τι κάνουν στην Αυστραλία

Σε  πρόσφατη έκδοση του JAMA (22/29 Σεπτεμβρίου) δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιάς εντυπωσιακά  πρωτότυπης μελέτης που είχε χορηγούς το Εθνικό Ιδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας και την ασφαλιστική εταιρεία BUPA,(TEXT ME study) στο πλαίσιο αναζήτησης αποτελεσματικών τρόπων πρόληψης νέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Επί 6 μήνες γινόταν αποστολή γραπτών τηλεφωνικών μηνυμάτων (SMS) με συχνότητα 4/βδομάδα mmsσε 700 άτομα που έπασχαν από στεφανιαία νόσο. Τα MMS είχε σχεδιασθεί σε κατάλληλο πρόγραμμα Η/Υ το οποίο ελάμβανε υπ’ όψιν του τα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου (π.χ κάπνισμα, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας), ήσαν ημιπροσωποποιημένα (π.χ πόσο περπάτησες σήμερα John;), είχαν κόστος συνολικό ανά άτομο 10 δολλάρια, και ο όλος σχεδιασμός στηρίχθηκε στις οδηγίες γιά υγιεινή ζωή του Αυστραλιανού Ιδρύματος Καρδιάς-αποτελώντας έναν απλό και σύγχρονο τρόπο υπενθύμισης των κανόνων του healthy life style.

Αποτελέσματα: To 91% των συμμετεχόντων δήλωσε πως τα μηνύματα ήσαν χρήσιμα, το 97% πως ήσαν εύκολα  και κατανοητά και το 86% πως εστάλησαν με την σωστή  συχνότητα. Οι συμμετάσχοντες στην έρευνα εμφάνισαν σημαντική μείωση της <κακής>LDL χοληστερόλης, μείωση της <μεγάλης> συστολικής αρτηριακής πίεσης,αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και επίσης μειώθηκε ο αριθμός των καπνιστών.

texnologiaΒέβαια δεν γνωρίζουμε πόσον διατηρήθηκαν αυτές οι θετικές επιπτώσεις του απλού αυτού προληπτικού προγράμματος και κατά πόσον είχαν μετρητό  και ουσιαστικό κλινικό αποτέλεσμα’ όμως αυτό το πρόγραμμα αποτελεί ένα απτό παράδειγμα του πως η τεχνολογία βοηθάει και στη υγεία με απλές και φθηνές εφαρμογές.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.