Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη

Στο Lancet 20/08/15 δημοσιεύθηκε μια μεγάλη μελέτη ( η μεγαλύτερη μέχρις τώρα σχετικά με το θέμα μας) η οποία επιβεβαιώνει την γνωστή παροιμία ‘ εξετάσθηκαν περίπου 600000 γυναίκες και άνδρες κάτοικοι Β.Δ Ευρώπης,Η.Π.Α,Αυστραλίας και Ισραήλ επί μία επταετία.

gynaikesΔιαπιστώθηκε ότι η πολύωρη εβδομαδιαία εργασία ANDRES(>55 ώρες) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γιά αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (σχετικός κίνδυνος 1,33) και ολιγότερον με στεφανιαία νόσο(σχετικός κίνδυνος 1,13), και μάλιστα όσον περισσότερες οι ώρες παραμονής στον χώρο εργασίας, τόσον περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος. Σημειώνεται ότι η μελέτη δεν συμπεριέλαβε κατοίκους Ιαπωνίας οι οποίοι φημίζονται για την πολύωρη προσήλωσή τους στον εργασιακό χώρο τους.

strokeΠως συνδέεται λοιπόν η πολύωρη εργασία με την εμφάνιση των καρδιααγγειακών νοσημάτων; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες ‘ η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η πολύωρη καθιστική παραμονή και τα εμφανή συνεπακόλουθα, η μη απόδοση σημασίας στα ενοχλήματα λόγω της αφοσίωσης στην εργασία, ο αιφνίδιος θάνατος λόγω αρρυθμιών αποδιδόμενων στο stress κ.α.

Ως εκ τούτου σε άτομα τα οποία υποχρεώνονται να εργάζονται > 55 ώρες/βδομάδα, η  θέλουν τα ίδια τα άτομα γιά λόγους καριέρας να εργάζονται πολλές ώρες, πρέπει να γίνουν γνωστά τα παραπάνω ευρήματα, και ως εκ τούτου οφείλουν να ρυθμίζουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως την αρτηριακή πίεση,τα επίπεδα λιπιδίων και σακχάρου, το σωματικό βάρος και επίσης να τηρούν τους κανόνες σωστής διατροφής (τύπου μεσογειακής διατροφής) και να ασκούνται τακτικά ( τουλάχιστον 2,5 ώρες αερόβια άσκηση εβδομαδιαίως).

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.