Δαπάνες γιά την υγεία ‘ που πάνε τα χρήματα;

Σειρά αρνητικών επιδόσεων καταγράφει το ελληνικό σύστημα υγείας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών χωρών.Η Ελλάδα εξακολουθεί να δαπανά τα περισσότερα διαθέσιμα χρήματα στη νοσοκομειακή φροντίδα, αφήνοντας στο περιθώριο την πρόληψη’ η οικονομική κρίση ενίσχυσε αυτή τη στρεβλή και μη αποδοτική τακτική.dapanes

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού  Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το ελληνικό σύστημα καταγράφει την περίοδο 2008 – 2012 μία σειρά αρνητικών ρεκόρ:

1) Κατέχει την πρώτη αναλογικά θέση σε νοσοκομειακή δαπάνη, η οποία απορροφά σχεδόν τους μισούς πόρους (47%)’ το ποσοστό αυτό είναι μακράν το υψηλότερο, ξεπερνώντας κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των “23” (31%). Ταυτόγχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στις επενδύσεις στην πρόληψη, για την οποία διαθέτει το 3% των συνολικών πόρων, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 6%.

2) Σημαντική υστέρηση καταγράφεται και στις εξωνοσοκομειακές δαπάνες (22% στην Ελλάδα – 31% στην Ευρωπαϊκή Ένωση), στις οποίες η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση, μετά από τη Ρουμανία (14%).

3) Παρόμοια επίδοση έχουμε ως χώρα και στη μακροχρόνια φροντίδα υγείας, για την οποία διαθέτουμε μόλις το 1% των πόρων !!!, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 10%. Σε χειρότερη θέση βρίσκεται μόνον η Σλοβακία, με μηδενικές επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα.

 Η Ελλάδα διατηρεί, ωστόσο, μία αρκετά υψηλή θέση στον τομέα του ιατρικού υλικού (κυρίως φάρμακα), διοχετεύοντας εκεί το 27% του προϋπολογισμού για την υγεία’ είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ξεπερνάμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (23%). Οσον  αφορά τις δαπάνες: αξιομνημόνευτο είναι το στοιχείο ότι υψηλές δαπάνες για φάρμακα παρουσιάζουν  η Σλοβακία (36%), η Ουγγαρία (35%), η Λιθουανία (32%) και η Ρουμανία (30%). Αντίθετα, χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη έχουν η Δανία (10%), το Λουξεμβούργο (12%), η Σουηδία (15%), η Αυστρία (16%) και η Γερμανία (19%) –δηλαδή χώρες που επενδύουν περισσότερο στη πρόληψη μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής΄χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη από την Ελλάδα έχουν η Ισπανία (20%) και η Πορτογαλία (23%).

Τις στρεβλώσεις του συστήματος φαίνεται ότι ενέτεινε η οικονομική κρίση. Η παρατήρηση των ειδικών του ΟΟΣΑ είναι ότι από το 2008 έως το 2012 υπήρξε πολύ μικρότερη αύξηση έως μείωση στις δαπάνες πρόληψης, σε αντίθεση με τις νοσοκομειακές δαπάνες΄με άλλα λόγια, ότι νομίζεις ότι κερδίζεις περιορίζοντας τις δαπάνες στην πρόληψη, το εισπράτεις στο πολλαπλάσιο στην περίθαλψη.

*τα στοιχεία παραθέτονται μέσα από πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, δημοσίευση στο iatronet 29/04/15

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.