Νεώτερες διαιτητικές απόψεις

Στα τέλη του Φεβρουαρίου δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φετινές συστάσεις προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ από ειδική επιτροπή ιατρών και διατροφολόγων-διαιτολόγων (Dietary Guidelines Advisory Committee-DGAC 2015) όσον αφορά την υγιεινή διατροφή του πληθυσμού έτσι ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν ασθένειες εξαρτώμενες και από την διατροφή. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν 155 εκατ. άτομα παχύσαρκοι η υπέρβαροι, ενώ υπολογίζεται ότι 117 εκατ. άτομα πάσχουν από νοσήματα τα οποία είναι δυνατόν να προλαμβάνονται.

Στις φετινές λοιπόν προτάσεις περιλαμβάνονται σταθερές (από το 2010) συστάσεις : κατανάλωση φρούτων,λαχανικών,ολικής άλεσης δημητριακών,low/zero fat γαλακτοκομικών,θαλασσινών,όσπριων,ξηρών καρπών – αποφυγή κόκκινου και επεξεργασμένου76896-425x282-Baconeggs κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών,πρόσθετων ζακχάρων.

Υπάρχουν όμως και διαφοροποιήσεις από τις τελευταίες συστάσεις.

1) Το 2010 προτεινόταν η καθημερινή πρόσληψη τροφικής χοληστερόλης να είναι ολιγότερη από 300mgr/24 ωρο. Σήμερα θεωρείται ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων και έτσι ο στόχος αυτός δεν ισχύει πλέον.

2) Η καφεϊνη θεωρείται ότι βοηθάει στην πρόληψη του ΣΔτ2 και καρδιοπαθειών, έτσι λοιπόν συνιστάται η καθημερινή πρόσληψη 3-5 φλυτζανιών καφέ (400mgr καφεϊνης)-χωρίς caffeineόμως προσθήκη ζάχαρης,κρέμας,γάλακτος.

3) Στις ΗΠΑ η καθημερινή κατανάλωση άλατος είναι 3500 mgr. Στόχος είναι τα 2300 mgr ημερησίως’ ο στόχος των1500 mgr σε πάσχοντες από αρτηριακή υπέρταση,σακχαρώδη διαβήτη και χρόνια νεφρική νόσο έχει εγκαταλειφθεί.

4) Ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων-ζωικών λιπαρών μικρότερη του 10% των ημερησίως προσλαμβανομένων θερμίδων.

5) Συνολική ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης μικρότερη του 10% των ημερησίως προσλαμβανομένων θερμίδων(περίπου 12 κουταλάκια του καφέ), όταν ο μέσος όρος στιςAddedSugarAndNutrtionInBeverages-Cover (1) ΗΠΑ είναι 22-30!!! κυρίως από αναψυκτικά,χυμούς και ενεργειακά ποτά κυρίως από την νεολαία.

Συμπέρασμα: αφαιρέστε την ζάχαρη από την διατροφή σας και μην ασχολείσθε ιδιαίτερα με την  χοληστερόλη no_sugarτων φαγητών (μέχρις ότου αλλάξουν πάλι οι συστάσεις).

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Νεώτερες διαιτητικές απόψεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.