Ελλειψη φυσικής δραστηριότητας

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας(ΕΦΔ) αποτελεί παγκοσμίως ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Υπολογίζεται ότι το 6-10% των μη μεταδιδόμενων ασθενειών(μεταξύ των οποίων είναι η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος παχέος εντέρου και μαστού) προκαλούνται από την ΕΦΔ, με αποτέλεσμα 5.300.000 πρόωρους θανάτους το 2008, ενώ επιπλέον η επακόλουθη χαμηλή καρδιοαναπνευστική επάρκεια (fitness) είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας.doitforlife

Αν και οι ιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης-οικογενειακοί ιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας είναι(η πρέπει να είναι) σε θέση να γνωρίζουν τα παραπάνω, δυστυχώς δεν μεταδίδουν αυτές τις πληροφορίες στον πληθυσμό. Θα πρέπει να πληροφορούνται οι ασθενείς ότι η φυσική δραστηριότητα (ΦΔ) ελαττώνει την συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου,αρτηριακής υπέρτασης,αγγειακού εγκεφαλικού επεισόδιου,μεταβολικού συνδρόμου,σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2,κατάθλιψης,καρκίνου μαστού και εντέρου και επιπροσθέτως μειώνει την εξ όλων των αιτίων θνησιμότητα(www.nikmara.wordpress.com.05,12/05/13, 01,30/01/13,18/06/13). Επίσης η καρδιοαναπνευστική και μυική επάρκεια οδηγεί σε βελτίωση των νοητικών λειτουργιών (www.nikmara.wordpress.com,29/10/12), βελτίωση της οστικής δομής και γενικότερη βελτίωση της λειτουργικότητας του ατόμου.

Η ΦΔ διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην διαχείριση των ασθενειών και την ποιότητα της ζωής.Βελτιώνει (μαζί με τις διαιτητικές παρεμβάσεις) την ρύθμιση του διαβήτη, ελαττώνει την λιπώδη διήθηση του ήπατος και την σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας (ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους), ελαττώνει την συχνότητα και βαρύτητα των αγχωδών εκδηλώσεων, βελτιώνει  την λειτουργικότητα και την γενικότερη εξάρτηση των ηλικιωμένων.

Οι επίσημες συστάσεις για την συχνότητα και διάρκεια της ΦΔ είναι οι εξής:

ti einai fd1) Επιβάλλεται η τακτική Φ.Δ, έστω και μέτρια.

2) Οι ενήλικες πρέπει να εφαρμόζουν 150 (έως 300) λεπτά/βδομάδα μέτριας έντασης αερόβια Φ.Δ, η 75-150 λεπτά  μεγάλης έντασης Φ.Δ, η συνδυασμούς των δύο. Η προτεινόμενη  εβδομαδιαία συχνότητα είναι 2-5 φορές. 

3) Στην προτεινόμενη αερόβια Φ.Δ συνιστάται η εβδομαδιαία προσθήκη τουλάχιστον δύο 10λεπτων αναερόβιας μυικής ενδυνάμωσης.

4) Τα παιδιά οφείλουν να εφαρμόζουν τουλάχιστον μία ώρα μέτριας προς έντονης Φ.Δ ημερησίως.

telosΔεν είναι  απαραίτητο να πηγαίνουμε σε ειδικά κέντρα και γυμναστήρια και fitness centers, ούτε να γίνουμε μαραθωνοδρόμοι’ η επιπρόσθετη ΦΔ δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχει οφέλη η κινδύνους γιά τον γενικό πληθυσμό (www.nikmara.wordpress.com, 09/06/12)

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.