Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας. Τελεία και παύλα

1Είναι γνωστό από παλαιές  μελέτες ότι το αυξημένο σωματικό βάρος2 συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους νεοπλασίας (www.nikmara.wordpress 20/11/12). Σε πρόσφατη (14/08/14) έκδοση του Lancet δημοσιεύθηκε μελέτη που αφορούσε 5240000 ενήλικες κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και διήρκεσε 7,5 χρόνια‘ διαπιστώθηκε ότι ο αυξημένος ΔΜΣ συνδεόταν με τα 17 από τα 22 συνηθέστερα είδη καρκίνου στην χώρα.

Αναλυτικότερα’  Κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά 5 kgr/m2 (περίπου 15 kgr) αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας στα διάφορα όργανα ως εξής:  στην μήτρα κατά 62%, στην χοληδόχο κύστη κατά 31%, στους νεφρούς κατά 25%,στο ήπαρ κατά 19%, στον τράχηλο της μήτρας ,στις ωοθήκες,στον θυρεοειδή αδένα και στο παχύ έντερο κατά 9 -10%, στον μαστό(μεταεμμηνοπαυσιακά) κατά 5% και της λευχαιμίας κατά 9%. Σημειώνεται ότι α) επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του μαστού είναι συνήθης, οι αυξήσεις κατά 5-10%  αφορούν μεγάλο αριθμό ατόμων και β) ο αυξημένος ΔΜΣ σχετίσθηκε με ελαφρά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου προστάτη και προεμμηνοπαυσιακού καρκίνου μαστού.

ObesityAndCancerΕπιβεβαιώνεται λοιπόν με αναμφισβήτητο τρόπο (πολυετής παρακολούθηση πέντε εκατομμυρίων ατόμων) ότι η παχυσαρκία (νόσος πολυπαραγοντική αλλά  δυνάμενη να τροποποιηθεί η να αποφευχθεί) είναι υπεύθυνη και γιά σημαντικά  αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθων νεοπλασιών (ειδικά της μήτρας).

Απαιτείται επίμονη και σταθερή ενημέρωση του πληθυσμού από τους επαγγελματίες υγείας αλλά και από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (πρακτικά μάλλον ανύπαρκτη στη χώρα μας)΄μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και αν/ και όπου χρειάζεται φαρμακευτική η χειρουργική θεραπευτική αγωγή, οδηγούν (μεταξύ άλλων) στην εξαφάνιση ενός σημαντικού παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης κακοήθους νεοπλασίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.