Λίγο τρέξιμο,περισσότερη ζωή

Πρόσφατα στο Journal of American College of Cardiology δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της 15 ετούς διάρκειας μελέτης Aerobics Center Longitunal Study(ACLS) που αφορούσε 55137 κατοίκους των ΗΠΑ’ από αυτούς το 25% έτρεχε τακτικά και ήσαν κυρίως άντρες, μη καπνιστές, με καλό σωματικό βάρος.

running-marathonΔιαπιστώθηκαν τα εξής: 1) το μη τρέξιμο ήταν παράγοντας κινδύνου γιά καρδιαγγειακή νόσο (ΚΑΝ) ίδιας βαρύτητας με την αρτηριακή υπέρταση 2) (αφού χωρίσθηκαν σε 5 ομάδες ανάλογα με την εβδομαδιαία χρονική διάρκεια τρεξίματος) ακόμα και όσοι έτρεχαν 50 λεπτά/εβδομάδα ,δηλαδή 7-8 λεπτά την ημέρα είχαν σημαντικά ολιγότερη πιθανότητα εμφάνισης ΚΑΝ και επίσης μικρότερη συνολική θνησιμότητα από όσους δεν έτρεχαν. Η αντιστοιχία του χρόνου των 50 λεπτών σε απόσταση ήταν περίπου 10 χλμ. 3) Η αύξηση της εβδομαδιαίας χρονικής διάρκειας  τρεξίματος ΔΕΝ επηρέαζε στατιστικά  σημαντικά   τα πλεονεκτήματα.

4) Το συνολικό κέρδος από το τακτικό τρέξιμο περίπου 50 λεπτών (10 χλμ)/βδομάδα ήταν τρία χρόνια  υγιούς ζωής, μείωση κατά 30% της συνολικής θνησιμότητας και μείωση κατά 45% της καρδιαγγειακής αιτίας θνησιμότητας.

jogging2Σήμερα στις ΗΠΑ οι επίσημες συστάσεις είναι γιά 30 λεπτά ημερήσιας μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα (αλλά πάνω από το 50% του πληθυσμού δεν το εφαρμόζει). Με τα αποτελέσματα αυτής της σοβαρότατης μελέτης καταρρίπτονται τα επιχειρήματα νέων και μέσης ηλικίας αρτιμελών ατόμων<γιατρέ δεν μπορώ να ασκούμαι γιατί δεν έχω χρόνο,δουλεύω από το πρωί ως το βράδυ και είμαι κουρασμένος>.  Η απάντηση είναι ότι  μπορεί ο καθένας εξ’ αυτών να βρίσκει ολίγα λεπτά ελεύθερου χρόνου σχεδόν κάθε ημέρα, να τρέχει 7-8 -10 λεπτά και να κερδίζει ΖΩΗ’ οτιδήποτε άλλο είναι φθηνή δικαιολογία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.