Καρκίνος του δέρματος – φυσικό και τεχνητό μαύρισμα

Νέα έρευνα αναφέρει ότι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συσκευές τεχνητού μαυρίσματος μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ορισμένων ειδών καρκίνου στη μέση ηλικία.

texnhto maurismaΣτην έρευνα, άνθρωποι που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν συσκευές τεχνητού μαυρίσματος είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στην ηλικία των 50 ετών ή νωρίτερα σε σύγκριση με όσους δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιες συσκευές. Η σχέση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή σε ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν συσκευές μαυρίσματος σε μικρή ηλικία. Οσοι χρησιμοποιούσαν τέτοιες συσκευές πριν την ηλικία των 20 ετών είχαν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ τις συσκευές να εμφανίσουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έως την ηλικία των 50 ετών.
Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που έχουν συνδέσει το τεχνητό μαύρισμα με τον καρκίνο δέρματος, περιλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου για μελάνωμα.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές  σε πρόσφατη έκδοση του περιοδικού  ‘’Pediatrics’’, τα νέα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία των συστάσεων ειδικά  προς τους εφήβους και τους νέους ενήλικες σχετικά με τους κινδύνους του τεχνητού μαυρίσματος. Οι συσκευές τεχνητού μαυρίσματος μπορεί ενδεχομένως να παράγουν μέχρι 15 φορές την υπεριώδη ακτινοβολία του μεσημεριανού ήλιου και να οδηγήσουν σε ερυθρότητα δέρματος παρόμοια με αυτήν του εγκαύματος, δήλωσαν οι ερευνητές

karkinow derΟ καρκίνος του δέρματος είναι ένας όγκος που αναπτύσσεται στα κύτταρα του δέρματος και οφείλεται κυρίως στην υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται σε περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια. Ένα μικρός αριθμός περιπτώσεων μπορεί να προκαλείται και από άλλους λόγους, όπως η έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά (από την εργασία κοντά σε πίσσα, αρσενικό, κατράμι ή παραφίνη) και (από ότι μας λέει και η παραπάνω έρευνα) από την έκθεση σε τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ).

Ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος είναι το μελάνωμα. Είναι λιγότερο συχνός (ευθύνεται μόνο για το 5% των καρκίνων του δέρματος) αλλά μπορεί αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, να εισβάλει στον υγιή ιστό και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα.

Οι δύο συνηθέστεροι καρκίνοι του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό. Αυτοί μπορεί να αναπτυχθούν γρήγορα ή αργά,  και σπάνια μεταδίδονται σε άλλα μέλη του σώματος. Ο πρώτος τύπος συνήθως εμφανίζεται σε μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια, ενώ ο δεύτερος τύπος εμφανίζεται και σε σημεία όπως τα πόδια και τα πέλματα.

iliotherapeiaΠροσοχή λοιπόν στην έκθεση στον ήλιο εν όψει καλοκαιριού , και μη ξεχνάμε και τον δερματολόγο!!!

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.