Κρίση και αυτοκτονίες

financial-crisis-dave-sim-008Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική οδήγησε σε περισσότερες από 10.000 επιπλέον αυτοκτονίες, σύμφωνα με στοιχεία Βρετανών ερευνητών.
‘Ερευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’British Journal of Psychiatry’, έδειξε ότι οι αυτοκτονίες έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση. Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι ορισμένοι θάνατοι μπορεί ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί καθώς ορισμένες χώρες δεν εμφάνισαν αύξηση στο ποσοστό αυτοκτονιών.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το University of Oxford και το London School of Hygiene & Tropical Medicine και ανέλυσε στοιχεία από 24 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Διαπιστώθηκε ότι οι αυτοκτονίες ακολουθούσαν πτωτική πορεία στην Ευρώπη μέχρι το 2007. Από το 2009 υπήρξε αύξηση 6,5%, επίπεδο που διατηρήθηκε μέχρι το 2011. Οι αυτοκτονίες μειώνονταν επίσης στον Καναδά αλλά υπήρχε αξιοσημείωτη αύξηση όταν εμφανίστηκε η ύφεση το 2008. Ο αριθμός των ανθρώπων που αφαιρούν μόνοι τη ζωή τους αύξανε ήδη στις ΗΠΑ, αλλά ο ρυθμός επιταχύνθηκε με την οικονομική κρίση.
Η έκθεση αναφέρει ότι η απώλεια της εργασίας και το να έχει κάποιος χρέη αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου.
Ωστόσο ορισμένες χώρες κινήθηκαν αντίθετα στο ρεύμα. Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Αυστρία απέφυγαν αυξήσεις στο ποσοστό αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια της ύφεσης,γεγονός που προκάλεσε έκπληξη στους ερευνητές.
AYTOKTONIES_11-9-slide-580x330Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν σημαντική αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Το ποσοστό της αύξησης των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών είναι 26,5% το 2011 σε σχέση με το 2010 και 43% σε σχέση με το 2007, όπου ήταν η τελευταία χρονιά πριν το ξεκίνημα της κρίσης). Σύμφωνα με την ΜΚΟ  <Κλίμακα> εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται και οι περισσότεροι (35%) που καλούν στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία  είναι άνεργοι και ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι. Ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι κλήσεις που δεχόταν η γραμμή παρέμβασης αφορούσαν κυρίως θέματα που άπτονται ψυχικής υγείας, πλέον κυριαρχούν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πολιτικές έχουν σημασία. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των χωρών όπου δεν παρατηρήθηκε άνοδος του αριθμού των αυτοκτονιών στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι ότι επενδύουν σε σχήματα και προγράμματα τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία, καθώς και στην διατήρηση και τόνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείαςΤα δύο αυτά χαρακτηριστικά στην χώρα μας (ειδικά το δεύτερο) είναι είτε ανύπαρκτα είτε σε εμβρυϊκή κατάσταση.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.