Και η παχυσαρκία συνεχίζει αυξανόμενη

Η επιδημία της παχυσαρκίας επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμιακού χάρτη. Σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη, το 2013,  2,1 δισεκατομμύρια άτομα ήταν υπέρβαρα. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση, εάν συγκριθεί με το 1980 οπότε ήταν υπέρβαρα 857 εκατομμύρια άτομα. Το Lancet δημοσίευσε τα δεδομένα αυτής της μελέτης από 188 χώρες, του Univercity of  Washington, Seattle.

Ωστόσο, η έκταση στην οποία οι χώρες έχουν επηρεαστεί ποικίλλει σημαντικά. Από τα 2,1 δις. άτομα, τα 671 εκατομμύρια είναι παχύσαρκα και τα μισά διαβιούν σε μόνο 10 χώρες: Η.Π.Α., Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία, Μεξικό, Αίγυπτος, Γερμανία, Πακιστάν και Ινδονησία’ ειδικά στις Η.Π.Α. ένα στα τρία άτομα είναι υπέρβαρο.

Childhood-Obesity-Facts
Στις αναπτυγμένες χώρες, οι άντρες παρουσιάζουν παχυσαρκία πιο συχνά από τις γυναίκες, ενώ το αντίθετο αληθεύει στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου ζει το 62% των παχύσαρκων ανθρώπων. Στην Τόνγκα, περισσότερο από το 50% του πληθυσμού είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο ενώ σε Κουβέιτ, Λιβύη, Κατάρ και Σαμόα περισσότερες από το 50% τωβν γυναικών είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες. Ειδικά στα κράτη του κόλπου διαπιστώνεται και έκρηξη του σακχαρώδη διαβήτη. Οσον αφορά την χώρα μας περίπου το 17% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, ενώ υπέρβαροι είναι το 30% των γυναικών και 46% των ανδρών!!!( στοιχεία της Eurostat βάσει της μελέτης EHIS 2006-2009)

OBESITYΠαγκοσμίως, η πιο απότομη αύξηση της παχυσαρκίας καταγράφηκε μεταξύ του 1992 και 2002, κυρίως σε ηλικίες από 20 έως 40 χρονών. Ωστόσο, τα παιδιά επηρεάζονται ολοένα και περισσότερο. Ενώ το 17% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών ζύγιζαν παραπάνω από το κανονικό βάρος στις αναπτυγμένες χώρες το 1980, το ποσοστό παχυσαρκίας αυξήθηκε σε 24% στα αγόρια και 23% στα κορίτσια το 2013. Παρόμοια, στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα ποσοστά αυξήθηκαν από 8–>13% και στα δύο φύλα. Στην Ελλάδα κατέχουμε αξιοζήλευτη θέση, με το 44% των μαθητών 10-12 ετών να είναι υπέρβαροι !!!(μελέτη Energy 2012)

Οι ερευνητές όμως βλέπουν μια μικρή αχτίδα ελπίδας’ κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια το ποσοστό αύξησης της ενήλικης παχυσαρκίας είχε ελαττωθεί στις αναπτυγμένες χώρες. Εντούτοις, αντίθετα με άλλους μεγάλους παγκόσμιους κινδύνους της υγείας όπως είναι το κάπνισμα και η παιδική διατροφή, η παχυσαρκία δεν μειώνεται παγκόσμια. Δυστυχώς ο στόχος του ΟΗΕ να σταματήσει την αύξηση της παχυσαρκίας έως το 2014 είναι απίθανο να στεφθεί με επιτυχία δίχως μια συλλογική δράση και σοβαρά μακροπρόθεσμα εθνικά προγράμματα.

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.