Παγκόσμια ημέρα υγείας

pagkosmia hmera ygeiasΟ Π.Ο.Υ εορτάζει στις 07/04 κάθε έτους την παγκόσμια ημέρα υγείας, η οποία το 2014 αφιερώθηκε στα νοσήματα που μεταδίδονται με ενδιάμεσους φορείς (vectors), δηλαδή σκνίπες,κουνούπια,τσιμπούρια,κοριούς,ψύλλους.  Οι φορείς μεταδίδουν μικροοργανισμούς και παράσιτα σε ζώα και ανθρώπους, κυρίως σε ζεστές και υγρές περιοχές – ειδικά όταν δεν υπάρχει ασφαλές πόσιμο νερό. Παγκοσμίως η πλέον γνωστή (και θανατηφόρος) μεταδιδόμενη με φορείς (κουνούπια) ασθένεια, είναι η  ελονοσία, ενώ η πλέον ταχέως εξαπλούμενη είναι ο δάγκειος πυρετός.

Η μετάδοση των αντίστοιχων νοσημάτων προάγεται στην εποχή μας από την παγκοσμιοποίηση των εμπορικών μεταφορών, την κλιματική αλλαγή και την μαζική αστικοποίηση. Στην Ελλάδα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι από 4 ετίας η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου και από 5 ετίας η ελονοσία’ και τα δύο νοσήματα αναμένεται να εμφανισθούν τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες.  Δενlarge_mosquito-new πρέπει να ξεχνιέται επίσης η λεϊσμανίαση (σκνίπες) , και επίσης ότι θεωρητικά μπορεί να εμφανισθεί ο δάγκειος πυρετός (κουνούπι-τίγρης).

Επειδή τα μεταδιδόμενα με φορείς νοσήματα 1) δυνατόν να έχουν καθυστερημένη-δυσχερή διάγνωση 2) έχουν σοβαρή η/και βαρεία εξέλιξη 3) η θεραπεία τους μπορεί να είναι μη ειδική, γίνεται αντιληπτό ότι μεγάλο βάρος πέφτει στην πρόληψη των σχετικών νοσημάτων . Εν όψει καλοκαιριού λοιπόν, οπότε στην χώρα μας υπάρχουν οι ανάλογες καιρικές συνθήκες, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τα ακόλουθα μέτρα ατομικής προστασίας σε όλες τις περιοχές της χώρας τα οποία επιβάλλεται να εφαρμόζουμε:

α) χρήση κατάλληλων ρούχων(μακρυμάνικα, φαρδιά,ανοιχτόχρωμα) β) χρήση ανεμιστήρων – σητών -εντομοαπωθητικών δέρματος – εντομοκτόνων αέρος γ) χρήση κίτρινων λαμπτήρων φωτισμού δ) απομάκρυνση στάσιμων νερών από μπαλκόνια,κήπους,γλάστρες ε) πρωινό πότισμα, κούρεμα θάμνων και φυλλωδών φυτών.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.