Διαδίκτυο και τρίτη ηλικία

Είναι γνωστό ότι η χρήση Η/Υ και επιτραπέζιων παιχνιδιών από άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας βοηθάει στην διατήρηση των ανώτερων εγκεφαλικών νοητικών λειτουργιών και μειώνει την συχνότητα εμφάνισης της ήπιας γνωσιακής (γνωστικής) διαταραχής.  Ειδικότερα η εκπαίδευση στην λειτουργία του Η/Υ και στη χρήση του διαδικτύου  ατόμων ηλικίας 70,80,90 ετών απαιτεί 1) περισσότερο χρόνο και περισσότερη προσπάθεια σε  σχέσηfeatured_old-woman-using-laptop με νεότερα άτομα και 2)  αντιμετώπιση του φόβου και της ανασφάλειας που προκύπτουν από τα προβλήματα υγείας της ηλικίας (μειωμένη όραση, μειωμένη προσοχή, αρθραλγίες άκρων χειρών).  Τελικά όμως, από την στιγμή που θα εκπαιδευτούν στη χρήση του διαδικτύου τα ηλικιωμένα άτομα, συνηθίζουν εύκολα, τους αρέσει και διατηρούν τη χρήση του γιά όσο χρονικό διάστημα τους είναι εφικτό.

Δεν πρέπει επίσης να  ξεχνάμε ότι τα ηλικιωμένα άτομα λόγω κινητικών η άλλων προβλημάτων δεν έχουν την δυνατότητα να  μετακινούνται και να επισκέπτονται τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τους φίλους τους (οι οποίοι ενδεχομένως να διαμένουν και σε άλλες χώρες)’  οι καινούριοι τρόποι  της επικοινωνίας που μαθαίνουν με την χρήση του e-mail  και του skype, η ηλεκτρονική αλληλογραφία, το μοίρασμα φωτογραφιών κ.λπ τους δίνει την δυνατότητα  διατήρησης <ζωντανής> επαφής με τους οικείους τους.

Ταυτόγχρονα σε αυτές της ηλικίες συνυπάρχει καταθλιπτική συνδρομή  λόγω μοναξιάς, κοινωνικής απομόνωσης και σωματικών handicaps’ η  κατάθλιψη στις Η.Π.Α παρουσιάζεται στο 8% των ατόμων > 50 ετών, δηλαδή σε 5-10 εκατ. άτομα. Από τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology διαπιστώνεται ότι η χρήση του διαδικτύου (ανεξαρτήτως ημερήσιας διάρκειας)  συνεπάγεται μείωση της συχνότητας εμφάνισης κατάθλιψης σε ηλικιωμένα άτομα κατά 33%.

news-graphics-2007-_443278aΣυμπέρασμα :   η ενθάρρυνση εκμάθησης χρήσης του διαδικτύου στους συνταξιούχους και ηλικιωμένους βοηθάει στην διατήρηση των πνευματικών λειτουργιών σε ικανοποιητικό επίπεδο και εμποδίζει την εμφάνιση γεροντικής κατάθλιψης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.