Θυμός στην οδήγηση και καρδιαγγειακά νοσήματα

Ενώ είναι γνωστό ότι το χρόνιο stress , το χρόνιο άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο γιά καρδιαγγειακά συμβάματα (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος, έμφραγμα μυοκαρδίου),  δεν είχε διευκρινισθεί μέχρις πρόσφατα αν ισχύει το ίδιο και με το οξύ stress.

Στο European Heart Journal (4/3/14) δημοσιεύθηκε μία μελέτη που βασίσθηκε σε road rage 2ανασκόπηση εννέα  μικρότερων μελετών από τις ΗΠΑ, Ην.Βασίλειο, Σουηδία και Ολλανδία  και στην οποία ήσαν χορηγοί Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.  Διαπιστώθηκε ότι στο χρονικό διάστημα των δύο ωρών μετά από εκνευρισμένη road rageοδήγηση αυτοκινήτου / οδήγηση με θυμό και νεύρα, η και μετά από άλλα ξεσπάσματα θυμού, ο κίνδυνος γιά αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (θρομβωτικό η αιμορραγικό ) 4πλασιάζοταν, ενώ γιά οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου 5πλασιάζοταν. Προηγούμενες μελέτες από τους ίδιους ερευνητές ανέφεραν σε ανάλογες περιπτώσεις αύξηση του κινδύνου γιά οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου κατά 2,4 φορές.

Η εξήγηση που δίδουν οι ερευνητές είναι ότι το οξύ ψυχολογικό stress  που επιφέρουν τα ξεσπάσματα θυμού, οδηγεί σε αύξηση της καρδιακής συχνότητας, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αύξηση των αρτηριακών αντιστάσεων και τελικά αύξηση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας΄δεν διασαφηνίσθηκε στην ανασκόπηση αυτή όμως εάν οι πάσχοντες είχαν προηγούμενο ανάλογο ιστορικό.

Προτείνεται από τους συγγραφείς της ενδιαφέρουσας αυτής μελέτης ότι άτομα που συχνά παρουσιάζουν ξεσπάσματα θυμού κυρίως κατά την οδήγηση θα μπορούσαν να βοηθηθούν How-to-De-Stress-While-Drivingείτε με συνεδρίες ψυχοθεραπείας, είτε φαρμακευτικά ( παροξετίνη, b blockers), έτσι ώστε και να έχουν μιά πιό χαλαρή οδήγηση, αλλά και να αποφεύγουν άμεσους σοβαρούς κινδύνους γιά την υγεία τους.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.