Βιταμίνη D-σύγχρονες απόψεις

Από παλαιότερες μελέτες έχει διαπιστωθεί μετά βεβαιότητας ότι επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό είναι απαραίτητα (μεταξύ άλλων-www.nikmara.wordpress.com,17/04/12) για την απορρόφηση του vitamin-dασβεστίου των τροφών, την διατήρηση φυσιολογικής οστικής πυκνότητας και την ικανοποιητική φυσική δραστηριότητα. Μυική αδυναμία, καταβολή,απώλεια η ελάττωση οστικής ισχύος, πτώσεις και κατάγματα συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.  Οι πηγές της βιταμίνης είναι είναι διατροφικές (ένα ποτήρι ενισχυμένου γάλακτος περιέχει 100 δ.μ, ενώ μία μερίδα σαρδέλλας,τόνου, σολωμού, ρέγγας περιέχει 200 δ.μ), συμπληρώματα διατροφής και η παραγωγή ενεργού βιταμίνης από το δέρμα κατόπιν έκθεσης στον ήλιο. Σε άτομα άνω των 65 ετών η διαδικασία παραγωγής της ενεργού βιταμίνης από το δέρμα  είναι μειωμένη, ενώ ταυτόγχρονα είναι αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου δέρματος μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο΄έτσι λοιπόν σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού είναι απαραίτητη η χορήγηση hlios-Dσυμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη D.

Φαίνεται ότι υπάρχει ομοφωνία από τις διεθνείς εταιρείες ( American Geriatrics Society,American Endocrine Society, International Osteoporosis Foundation) στο ότι  επίπεδα 25 (ΟΗ) βιταμίνης D ορού  τουλάχιστον 30 ngr/ml (75 nmol/ml) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όσον αφορά την πρόληψη από πτώσεις και κατάγματα. Γιά να συμβαίνει αυτό πρέπει η συνολική ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D να είναι 1000-4000 δ.μ΄η χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να είναι ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία και ταυτόγχρονα  να διατηρείται σταθερή ημερήσια πρόσληψη συμπληρωματικού ασβεστίου 500-1200 mgr. Η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων της 25 (ΟΗ ) D δεν είναι απαραίτητη, εκτός από παχύσαρκα  άτομα, περιπτώσεις συνδρόμων δυσαπορρόφησης και συγχορήγηση ορισμένων φαρμάκων.

Συμπέρασμα: η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D (όταν τα επίπεδα στον οργανισμό είναι χαμηλά, δηλαδή 25(ΟΗ) D < 30ngr/ml)  είναι απαραίτητη και πρέπει να ενθαρρύνεται από τους επαγγελματίες υγείας, ιδίως σε άτομα άνω των 65 ετών με σκοπό κυρίως την πρόληψη των πτώσεων και των καταγμάτων (αλλά και των ΑΕΕ και λοιπών νοσηρών καταστάσεων, http://www.nikmara.wordpress.com, Απρίλιος και Ιούλιος 2012)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.