Ιώσεις,γρίππη και φάρμακα

griphΦάρμακα που υποτίθεται ότι ανακουφίζουν τους πάσχοντες από γριππώδη συνδρομή ( κοινά παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη  ) στην πραγματικότητα ενδέχεται να συμβάλλουν στην εξάπλωση της ετήσιας επιδημίας γρίπης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μελέτης που διεξήγαγαν καναδοί ερευνητές και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings B. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η χρήση αντιπυρετικών μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των περιστατικών γρίπης κατά 5%.

Για τους σκοπούς της μελέτης τους, οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν δεδομένα από προηγούμενες επιδημίες γρίπης, καθώς και αποτελέσματα μελετών σχετικά με τη γρίπη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δυσμενής επίπτωση των φαρμάκων αποδίδεται στα συστατικά τους που καταστέλλουν τον πυρετό. Αυτά όχι μόνο περιορίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του πυρετού, αλλά εξαιτίας της καταστολής των συμπτωμάτων, επιτρέπουν σε όσους είχαν μολυνθεί να έλθουν νωρίτερα σε επαφή με άλλα άτομα.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη να μεταδώσουν ενεργούς ιούς σε άλλους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο εξάπλωση της επιδημίας. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο των ερευνητών, τα αντιπυρετικά ενδέχεται να ευθύνονται για αύξηση του αριθμού των ατόμων που μολύνονται κατά 5%.  Μόνο στη Βόρεια Αμερική, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνεπάγεται περισσότερους από χίλιους επιπλέον θανάτους.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι ακόμη πολύ ανακριβή. Ωστόσο, παρέχουν μια ελάχιστη εκτίμηση. Για να προσδιοριστούν οι πραγματικές επιπτώσεις των αντιπυρετικών, απαιτούνται πιο στοχευμένες επιδημιολογικές μελέτες.

paradosiakaΣυμπέρασμα : για τα συμπτώματα των κοινών ιώσεων χρησιμοποιείτε παραδοσιακά ανακουφιστικά μέτρα και όσο γίνεται λιγότερα παυσίπονα΄ αποφεύγετε την επαφή με μη πάσχοντες (ειδικά ευπαθείς ομάδες) μέχρις ότου αναρρώσετε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.