Κάπνισμα και κακοήθεις νεοπλασίες

Το κάπνισμα είχε χαρακτηριστεί ως υπεύθυνο της τραγικότερης επιδημίας καρκίνου της τελευταίας Risks_form_smoking-smoking_can_damage_every_part_of_the_body100ετίας. Αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία καρκίνου και ευθύνεται για περισσότερο από το 25% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι το κάπνισμα ευθύνεται για περίπου: 85% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, 80% από καρκίνο του λάρυγγα, 70% από καρκίνους του στόματος, φάρυγγα και οισοφάγου, 40% από καρκίνους της ουροδόχου κύστης και του ήπατος, 20% από καρκίνους του παγκρέατος του στομάχου και του νεφρού και μικρότερα ποσοστά από άλλους καρκίνους, όπως του τραχήλου μήτρας και της μυελογενούς λευχαιμίας. Το κάπνισμα ενδέχεται επίσης να συμμετέχει στην αιτιολογία των καρκίνων του παχέος εντέρου και του μαστού.

Η πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές είναι περίπου 20 φορές μεγαλύτερη στους άνδρες και περίπου 15 φορές μεγαλύτερη lung caστις γυναίκες και η διαφορά αυτή αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία έναρξης, τη διάρκεια του καπνίσματος, το μέσο αριθμό τσιγάρων, το βάθος εισπνοής, την ηλικία διακοπής κ.ά. Αυξημένη, αλλά όχι τόσο όσο στον καρκίνο του πνεύμονα, είναι και η σχετική πιθανότητα προσβολής στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές από τους υπόλοιπους καρκίνους, στην αιτιολογία των οποίων συμμετέχει το κάπνισμα.Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο καρκίνος του πνεύμονα έγινε η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο σε ορισμένες χώρες, ξεπερνώντας ακόμα και τον καρκίνο του μαστού.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου στους καπνιστές εξαρτάται κυρίως από: 1)Τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν αναλογικά – όσο μεγαλύτερος τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος 2)Την ηλικία έναρξης του καπνίσματος. Σε όσους άρχισαν το κάπνισμα σε ηλικία μικρότερη των 15 ετών, η πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή εκείνων που άρχισαν να καπνίζουν μετά τη ηλικία των 25 ετών 3)Τη συνολική διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας 4)Την περιεκτικότητα των προϊόντων καπνού σε πίσσα, η οποία συσχετίζεται με την περιεκτικότητα σε άλλες καρκινογόνες ουσίες.

Προσοχή!  Η χρήση φίλτρων  ή «ελαφρών» τσιγάρων δε φαίνεται να μειώνει αντίστοιχα τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, ενδεχομένως επειδή η εξάρτηση στην νικοτίνη οδηγεί αντιρροπιστικά σε αύξηση του αριθμού των καπνιζόμενων τσιγάρων.

Σε αντιδιαστολή με το ενεργητικό ή εκούσιο κάπνισμα υπάρχει και το παθητικό ή ακούσιο κάπνισμα, που αναφέρεται στην έκθεση μη καπνιστών στον καπνό που εκπέμπεται από τα τσιγάρα ή εκπνέεται από καπνιστές, κυρίως σε κλειστούς χώρους. Η πρώτη μελέτη για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στον καρκίνο του πνεύμονα έγινε στην Ελλάδα (Trichopoulos et al, 1981 και 1992). Ακολούθησαν πολλές σχετικές μελέτες για το παθητικό κάπνισμα, κυρίως σε σχέση με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και καρκίνους άλλων εντοπίσεων. Στους παθητικούς καπνιστές, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα έχει υπολογιστεί ότι είναι περίπου 30% μεγαλύτερος από εκείνον των μη καπνιστών. Αν και η αύξηση του κινδύνου κατά 30% από το παθητικό κάπνισμα είναι πολύ μικρότερη από την αύξηση του κινδύνου από το ενεργητικό κάπνισμα, εντούτοις μεταφράζεται σε μεγάλο αριθμό προσβαλλομένων, καθώς οι παθητικά εκτιθέμενοι στο κάπνισμα είναι πάρα πολλοί.

Σήμερα, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από κακοήθεις νεοπλασίες στον κόσμο. Ενώ διακρίνεται μια τάση μείωσης της επίπτωσής του στις αναπτυγμένες χώρες, η συχνότητά του αυξάνεται ραγδαία στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η ιδιαιτερότητα του καρκίνου του πνεύμονα έγκειται στο γεγονός ότι ο βασικότερος αιτιολογικός παράγοντας  της νόσου, το κάπνισμα, θα μπορούσε κάλλιστα να εξαλειφθεί μειώνοντας παράλληλα και τον κίνδυνο πολλών άλλων χρόνιων νοσημάτων. Εκτιμάται ότι η διακοπή του καπνίσματος συνδυάζεται με υποδιπλασιασμό του αυξημένου κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα μετά από 6-7 έτη, αλλά ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος από αυτόν των μη καπνιστών για δεκαετίες . Κατά τα τελευταία έτη συζητείται η ενδεχόμενη χρησιμότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία επιτρέπουν την κατανάλωση της εξαρτησιογόνου νικοτίνης, χωρίς την έκθεση στις διαπιστωμένα καρκινογόνες ουσίες του καπνού, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος της ασφάλειας των τσιγάρων αυτού του τύπου.

stop%20smokingΣυμπέρασμα: κόψτε το κάπνισμα, τώρα!!! Αν θέλετε χρησιμοποιείστε το ηλεκτρονικό τσιγάρο- με η χωρίς νικοτίνη, πηγαίνετε σε ιατρείο διακοπής καπνίσματος, κάνετε βελονισμό, διαλογισμό, ψυχοθεραπεία, κάνετε ότι νομίζετε, αλλα διακόψτε το κάπνισμα.

*το άρθρο βασίζεται σε στοιχεία  της Κας Κοτανίδου Α., Αναπληρώτριας Καθ/τριας Πνευμονολογίας-Εντατικολογίας, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, ενημερωτικό δελτίο ΚΕΕΛΠΝΟ, 11/01/14

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.