Αγχος και εγκεφαλικό επεισόδιο

diagram-anxiety-disorders(1)Οι έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις είναι γνωστό ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος μυοκαρδίου΄δεν έχουν διεξαχθεί όμως μεγάλες μελέτες γιά να διαπιστωθεί αν ισχύει το ίδιο και για το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ). Ερευνητές απο το Παν/μιο του Pittsburgh ((Πενσυλβάνια ,ΗΠΑ) μελέτησαν 6019 άτομα κατοίκους των ΗΠΑ στα πλαίσια της μεγάλης εθνικής μελέτης NHANES 1, γιά 16,3+/- 4,75 έτη, και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 19 Δεκ στο Stroke. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν σημαντικά υψηλά επίπεδα άγχους είχαν κατά 33% παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσουν ΑΕΕ σε σχέση με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα  άγχους’ ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός ακόμα και με μετρίως αυξημένα επίπεδα άγχους, και επίσης διατηρούταν ακόμα και μετά από αντιμετώπιση συνυπάρχουσας κατάθλιψης.

Τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του stress και οι παθολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης ,καθώς και η stress-37-hormonesμειωμένη φυσική δραστηριότητα (απότοκος της αγχώδους διαταραχής) , ενοχοποιούνται για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΑΕΕ. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ το ΑΕΕ παραμένει υψηλά στην λίστα των συχνότερων αιτιών θανάτου, αν και  τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει στη 4η από την 3η θέση λόγω βελτίωσης της πρόληψης αλλά και της θεραπείας.

Συμπέρασμα: σύμφωνα τουλάχιστον με τους ερευνητές φαίνεται ότι το χρόνιο η /και το περιοδικά αυξημένο άγχος δρά δυσμενώς στο αρτηριακό σύστημα του εγκεφάλου και συμμετέχει στην εμφάνιση του ΑΕΕ ‘ έτσι λοιπόν η καταπολέμησή του είτε με την βοήθεια του ειδικού επαγγελματία υγείας είτε χωρίς (τακτική φυσική άσκηση, διαλογισμός,μελέτη) οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΑΕΕ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.