Ενα μήλο την ημέρα,(η μία στατίνη), τον γιατρό τον κάνει πέρα

Στο χριστουγεννιάτικο τεύχος του BMJ (17/12/13) δημοσιεύθηκε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη από το Παν/μιο της Οξφόρδης. Βρετανοί ερευνητές  αναφέρουν ότι αν οι ενήλικες Apple-clip-art-6καταναλώνουν καθημερινά  extra ένα μήλο (100 γραμ) , θα προλαμβάνονταν 8500 θάνατοι καρδιαγγειακής  αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο – ενώ εάν ελάμβαναν καθημερινά 40 γραμ σιμβαστατίνης (στατίνη, φάρμακο αποτελεσματικό για την μείωση της χοληστερόλης) θα προλαμβάνοταν 9400 θάνατοι καρδιαγγειακής αιτίας. Στην πρώτη περίπτωση το ετήσιο κόστος (γιά το Η.Β) θα ήταν 260 εκ λίρες, ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα ήταν 180 εκ λίρες !!!΄στην πρώτη περίπτωση δεν θα υπήρχαν παρενέργειες, ενώ  στην δεύτερη περίπτωση θα εμφανίζοταν ετησίως 12000 νέα περιστατικά σακχαρώδη διαβήτη και περίπου 1400 σοβαρές παρενέργειες( ραβδομυόλυση και ηπατοτοξικότητα ).

Τα αποτελέσματα αυτά εντυπωσίασαν και τους ίδιους τους ερευνητές- οι οποίοι σημειωτέον είναι φυτοφάγοι η καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών. Δεν συνιστούν βέβαια την αντικατάσταση της φαρμακευτικής αγωγής  των ασθενών που λαμβάνουν στατίνη με μήλο΄ συνιστούν όμως την προσθήκη σε καθημερινή βάση στην διατροφή φρούτων και λαχανικών, κυρίως  μήλου.

Μην ξεχνάμε επίσης και τις προ μηνός  δημοσιευθείσες συστάσεις των Αμερικανικών Καρδιολογικών Εταιρειώνstatin-dr (AHA, ACC)  οι οποίες συνιστούν την προληπτική λήψη  στατίνης  σε υγιή  άτομα με επίπεδα κακής χοληστερόλης  75-190 mgr% , εφ’ όσον έχουν10ετή κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος  πάνω από 7,5%, ενώ οι αντίστοιχες συστάσεις συστάσεις στο Η.Β ισχύουν όταν ο κίνδυνος είναι πάνω από 20%.

Συμπέρασμα, τρώτε καθημερινά μήλα, και βέβαια ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.