Μύθοι και αλήθειες γιά την παχυσαρκία

Μεγάλη πρόσφατη μελέτη από ιατρούς,διατροφολόγους και διάφορους ειδικούς η οποία υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και  δημοσιεύθηκε στο τελευταίο NEJM, ξεδιαλύνει μερικούς δημοφιλείς μύθους που αφορούν την απώλεια βάρουςobesity in kids σε παχύσαρκα άτομα (ανάλογες απόψεις έχουν δημοσιευθεί στις αρχές του 2013 www.nikmara.wordpress.com,05/02/13).

θηλα1) Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από μελλοντική παχυσαρκία’ δεν ισχύει. Ο θηλασμός δημιουργεί ισχυρό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού, εφοδιάζει το βρέφος-νήπιο με απαραίτητες θρεπτικές ουσίες, προστατεύει από λοιμώξεις, αλλά δεν εμποδίζει την μελλοντική εμφάνιση παχυσαρκίας.

σεξ2) Τακτική επανάληψη της σεξουαλικής πράξης οδηγεί σε απώλεια σωματικού βάρους’ μπορεί να δίδει ιδιαίτερη ευχαρίστηση, αλλά δεν ισχύει. Εξάλεπτης διάρκειας σεξουαλική επαφή σε παχύσαρκους άνδρες οδηγεί σε κατανάλωση 21 kcal , μόλις τριπλάσιες από αντίστοιχης διάρκειας παρακολούθηση τηλεόρασης από τον καναπέ.

3) Εφαρμογή ρεαλιστικών,λογικών, εύκολων στόχων όσον αφορά την απώλεια βάρους, οδηγεί στην επίτευξη επιθυμητών αποτελεσμάτων’ αντίθετα φαίνεται ότι τοποθέτηση μεγάλων και φιλόδοξων στόχων έχει καλύτερα και θεαματικότερα αποτελέσματα.

4) Η καθημερινή πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωινού βοηθάει στηνbreakfast21 απώλεια του βάρους΄ δεν ισχύει.

5)Τα ενδιάμεσα μικρογεύματα παχαίνουν’ δεν ισχύει.

Η παχυσαρκία πρέπει να θεωρείται σαν μία χρονία νόσος με γεννετική προδιάθεση η οποία είναι συνυπεύθυνη για πολλαπλές σοβαρές χρόνιες παθήσεις (κακοήθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα) και η οποία απαιτεί σκληρή προσπάθεια για την αντιμετώπισή της. Χρειάζεται συνδυασμός α) δομημένου προγράμματος διατροφής ποιοτικά και  ποσοτικά  β) προγράμματος φυσικής δραστηριότητας  γ) ελέγχου ισοζυγίου προσλαμβανομένων / καταναλισκομένων, και ενδεχομένως φαρμάκων η/και χειρουργικής επέμβασης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.