Προσωπικότητα και μακροζωία

προσωπικοτηταΤο είδος και  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (Π) κάθε ανθρώπου σχετίζονται με το επίπεδο της υγείας του, και ορισμένες διαφοροποιήσεις σε επί μέρους γνωρίσματα της (Π) ενδεχομένως να είναι δείκτες κινδύνου αυξημένης θνησιμότητας (Θ). Η (Π)  του κάθε ατόμου αντιπροσωπεύει συνεχιζόμενες ατομικές διακυμάνσεις σε θέματα γνωσιακά,συναισθηματικά και συμπεριφερειολογικά, ενώ από την άλλη μεριά η (Θ) παρουσιάζει τον ποσοτικοποιημένο  κίνδυνο θανάτου από συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Φαίνεται ότι η διερεύνηση συσχέτισης στοιχείων της (Π) και της (Θ) μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση τρόπων βελτίωσης της δημόσιας υγείας.

Στο πρόσφατο Am J of Epidemiology δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά,  μια μεγάλη μελέτη που αφορούσε 76000 άτομα μ.ο 54ετών, 54% γυναίκες, κατοίκους Personality-Types-personality-test-20258911-1000-800ΗΠΑ,Μ.Βρεττανίας,Αυστραλίας,και Γερμανίας. Μελετήθηκε η συσχέτιση (Θ) και πέντε κυρίων τύπων (Π), των εξής: α) εξωστρεφής (κοινωνικότητα,ευαισθησία στα θετικά ερεθίσματα) β) νευρωτικός (αγχώδης, με χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης και με ευαισθησία στα αρνητικά ερεθίσματα) γ) συναινετικός (αλτρουϊστής, εμπιστεύεται τους συνανθρώπους του) δ) ευσυνείδητος ( τηρεί τους κοινωνικούς κανόνες,έχει αυτοέλεγχο, βάζει τάξη στα πράγματα) και ε) ανοιχτόμυαλος ( διαθέτει περιέργεια γιά ποικίλλα ερεθίσματα, έχει συνεχή ενδιαφέροντα) .

Μόνο τα χαμηλά επίπεδα ευσυνειδησίας συνδέοταν με αυξημένη(Θ), και πιο συγκεκριμένα, άτομα με χαμηλή ευσυνειδησία είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά 37% σε σχέση με άτομα με αυξημένα επίπεδα ευσυνειδησίας’  οι υπόλοιποι τύποι προσωπικότητας δεν σχετίζοταν με στατιστικά σημαντικά αυξημένη (Θ). Η διαπίστωση αυτή δυνατόν να οφείλεται  στο ότι άτομα με τέτοιο τύπο (Π) συμμορφώνονται πιό εύκολα στις συστάσεις των αρμοδίων φορέων γιά υγιεινό τρόπο ζωής, αυτοελέγχονται και πειθαρχούν περισσότερο.

Θεωρώντας λοιπόν ότι το είδος της (Π) μπορεί να προστεθεί στούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ,παχυσαρκία,έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και κακή διατροφή), ενδεχόμενες παρεμβάσεις στα χαρακτηριστικά ορισμένων τύπων (Π) μπορεί να οφελήσουν την δημόσια υγεία. Απαιτείται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή στο είδος της παρέμβασης- εφ’όσον η επιστημονική κοινότητα και η κοινωνία γενικότερα την αποδεχθούν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s