Κινητά τηλέφωνα και καρκίνος

cell-phones-cause-brain-cancerΗ διεθνής εταιρεία γιά την έρευνα στον καρκίνο ( International Agency for Research on Cancer) έχει διατυπώσει την άποψη ότι τα επαγόμενα με ραδιοσυχνότητες ηλεκτρομαγνητικά κύματα (όπως τα δημιουργούμενα από την χρήση των κινητών τηλέφωνων, ΧΚΤ ) έχουν πιθανώς καρκινογόνο δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Η άποψη αυτή βασίζεται σε επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες αναφέρουν συσχέτιση της ΧΚΤ και του κινδύνου εμφάνισης όγκου του εγκεφάλου (γλοιώματος), ακουστικού νευρινώματος, αλλά και λευχαιμίας και κακοήθους μελανώματος’ η μόνη βέβαια μέχρις τώρα διαπιστωμένη βιολογική δράση της ΧΚΤHEATING είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών οι οποίοι είναι κοντά στο κινητό τηλέφωνο. Ολες αυτές οι μελέτες είναι συγκριτικές αναδρομικές και εξέτασαν την ΧΚΤ σε άτομα με ήδη διαγνωσμένο καρκίνο, συγκριτικά με την ΧΚΤ σε άτομα πού δεν έπασχαν από καρκίνο.

gynaika-milaei-sto-kinito-300x200Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν ενδιαφέροντα σχετικά στοιχεία (International Journal of Epidemiology) από την Million Women Study (www.nikmara.wordpress.com, 21/11/12) : εξετάσθηκε προοπτικά η ΧΚΤ από 791710 γυναίκες Μ.Ο ηλικίας 59,5 ετών, επί 7 χρόνια’ δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση της ΧΚΤ με γλοίωμα,μηνιγγίωμα η οιαδήποτε άλλη κακοήθεια – ανευρέθηκε όμως γραμμική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακουστικού νευρινώματος μετά από 5ετή ΧΚΤ. Σημειώνεται ότι δεν διαπιστώθηκε και οιαδήποτε συσχέτιση της ΧΚΤ με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής πάθησης ( εγκεφαλικού επεισόδιου, στεφανιαίας νόσου).

Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία από ένα σημαντικό τμήμα του ενήλικα πληθυσμού της Μ.Βρεττανίας κατά την διάρκεια μίας χρονικής περιόδου όπου υπερδιπλασιάσθηκε η ΧΚΤ, φαίνεται ότι δεν τεκμηριώνεται καρκινογόνος δράση της ΧΚΤ στους ενήλικες, τουλάχιστον γιά μιά επταετία. Βέβαια μην ξεχνάμε τις υπόλοιπες γνωστές και διαπιστωμένες παρενέργειες της ΧΚΤ,(www.nikmara.wordpress.com,18/04/13).


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.