Τρόπος μετακίνησης στην εργασία και υγεία

Νέα αγγλική μελέτη που θα δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο στο American Journal of Preventive Medicine αναφέρει ότι άτομα που cjohnstonPublicTransportLμετακινούνται προς τον τόπο εργασίας τους χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), η ποδήλατο, η απλώς πηγαίνουν βαδίζοντας, παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση αρτηριακής υπέρτασης (Α.Υ) και  σακχαρώδη διαβήτη (Σ.Δ). Παλαιότερες μελέτες έχουν ήδη αναδείξει το προστατευτικό αποτέλεσμα της λεγόμενης ενεργού μετακίνησης στον τόπο εργασίας  στην επίπτωση της παχυσαρκίας’ αυτή η δημοσίευση είναι η πρώτη που δείχνει παρόμοιο αποτέλεσμα και στην Α.Υ κα τον Σ.Δ. Διευκρινίζεται ότι στην έννοια της χρησιμοποίησης ΜΜΜ περιλαμβάνεται  η βάδιση αρκετών λεπτών της ώρας ημερησίως(15-20).

Αναλυτικότερα στην μελέτη αυτή εξετάσθηκαν 20000 άτομα <65 ετών που διέμεναν και εργάζοταν στο Λονδίνο και άλλες πόλεις της Μ.Βρετανίας’ το 69% χρησιμοποιούσε ιδιωτικό αυτοκίνητο γιά να μεταβεί στο τόπο εργασίας του, το 16% τα ΜΜΜ, το 3% ποδήλατο και το 12% πήγαινε βαδίζοντας. Σε σχέση με όσους μετακινούνταν με το αυτοκίνητό τους, όσοι χρησιμοποιούσαν ΜΜΜ είχαν μικρότερο κίνδυνο γιά Σ.Δ και παχυσαρκία κατά 15-18% – όσοι βάδιζαν είχαν μικρότερο κίνδυνο γιά Σ.Δ κατά 40%, γιά παχυσαρκία κατά 20% και γιά Α.Υ κατά 17% – και όσοι χρησιμοποιούσαν ποδήλατο εμφάνιζαν ολιγότερο κίνδυνο  γιά παχυσαρκία κατά 37%. Ενδιαφέρον παρουσίαζαν επίσης και οι εξής παρατηρήσεις : α)  άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού profile και χαμηλότερου μορφωτικού επίπεδου δεν πήγαιναν τακτικά στην εργασία τους βαδίζοντας , και β) οι κάτοικοι του Λονδίνου χρησιμοποιούσαν τα ΜΜΜ με 10πλάσια συχνότητα από ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας.

Τα συμπεράσματα  αυτά έχουν πρακτικό ενδιαφέρον και στην ελληνική κοινωνία ‘ α) ο πληθυσμός θα πρέπει να χρησιμοποιεί στη καθημερινότητα του για την  μετακίνηση στο τόπο εργασίας τα ΜΜΜ, η το ποδήλατο, η τα πόδια του -έτσι θα αποκομίζει καρδιαγγεικά  οφέλη χωρίς να πηγαίνει κατ’ ανάγκη και στο γυμναστήριο β) οι υπεύθυνες δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να ενθαρρύνουν την podilatodromoipezodromos2χρησιμοποίηση των ΜΜΜ, αλλά και να επενδύουν στην δημιουργία ασφαλών ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων προς όφελος της καρδιαγγειακής υγείας του πληθυσμού.

Advertisements

2 σκέψεις σχετικά με το “Τρόπος μετακίνησης στην εργασία και υγεία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.