Υγιεινή της ουροδόχου κύστης

300px-Urinary_system_svgΣτην καθημερινότητά μας υπάρχουν πολλοί  παράγοντες οι οποίοι επιδρούν δυσμενώς στην ομαλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης (ΟΥ.Κ) και η μακροχρόνια διάρκειά τους συντελεί στην εμφάνιση νοσηρών καταστάσεων όπως η υπερδραστήρια κύστη,οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις,το επώδυνο σύνδρομο κύστης/διάμεση κυστίτις (PBS/IC) και ο καρκίνος της ΟΥ.Κ. Οι παράγοντες αυτοί είναι στη πλειονότητά τους τροποποιήσιμοι, και έτσι μεταβολές σε καθημερινές μας πρακτικές δυνατόν να οδηγήσουν σε αποφυγή δυσάρεστων και επώδυνων προβλημάτων από την ΟΥ.Κ.  Ποιοί είναι αυτοί οι παράγοντες;

Κάπνισμα : Συνδέεται ευθέως με την ανάπτυξη καρκίνου ΟΥ.Κ ‘ οι καπνιστές έχουν 3πλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, και η επίπτωσή του αυξάνεται με την ηλικία και την διάρκεια  της καπνιστικής συνήθειας. Διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου ΟΥ.Κ. Επίσης το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα του PBS/IC (συχνουρία,νυκτουρία,επιτακτική ανάγκη γιά ούρηση) και συμβάλει στην εμφάνιση  ακράτειας ούρων, υπερδραστήριας κύστης και διόγκωσης του προστάτη.

Διατροφή: Ακοολούχα ποτά,καφεϊνούχα σκευάσματα,ανθρακούχα αναψυκτικά, ζωικά λιπαρά, ανεπάρκεια της βιταμίνης D  και παχυσαρκία βοηθούν την εμφάνιση συχνουρίας,έπειξης προς ούρηση και ακράτειας΄αντίθετα κατανάλωση λαχανικών και άφθονων πρωτεινών βελτιώνουν τα παραπάνω ενοχλήματα (IC/PBS Ad hoc Comitee on diet.2009, IC/PBS Food List: bladder and prostate friendly foods). Ειδικά το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο γιά καρκίνο της ΟΥ.Κ, ο οποίος όμως  κίνδυνος μειώνεται με την διακοπή του αλκοόλ. Η κατανάλωση κράνας (cranberries) σε υγρή μορφή (250 ml  δύο με τρείς φορές την ημέρα) παραδοσιακά θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία των ουρολοιμώξεων( αν και πρόσφατα αμφισβητείται απο μερικούς συγγραφείς).  Σημειώνεται ότι δεν πρέπει να γίνεται ούτε  υπερκατανάλωση ούτε  αποφυγή υγρών΄κατά μέσο όρο συνιστάται η πρόσληψη συνολικά ημερησίως 25-30 ml/kgr βάρους.

Φάρμακα : Σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στη γενική αναισθησία (κεταμίνη) συχνά δημιουργούν συχνουρία,νυκτουρία και ακράτεια.

Συνήθειες: Αραιές ουρήσεις όπως και αποφυγή κένωση της κύστης μετά την σεξουαλική επαφή συντελούν στην εμφάνιση υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων, ενώ πολύ τακτικές ουρήσεις δημιουργούν δυσλειτουργία της κύστης. Τα συμπτώματα του επώδυνου συνδρόμου της κύστης βελτιώνονται με την  αντιμετώπιση τυχόν δυσκοιλιότητας, την αργή, ήρεμη και χαλαρή ούρηση και ενδεχόμενα και την εφαρμογή ειδικών τεχνικών(Int.J.Clin Pr 2009; 63 , Am J Nurs 2003; 103).

Φυσική δραστηριότητα :  Η τακτική φυσική άσκηση βοηθάει στην ενδυνάμωση του μυικού στρώματος του πυελικού εδάφους και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του επώδυνου συνδρόμου της κύστης΄ προσοχή όμως σε αθλήματα με έντονη σωματική επαφή, γιατί  μπορεί να οδηγήσουν σε  αλλαγές της ανατομίας του εδάφους της πυέλου με αποτέλεσμα δυσλειτουργία της κύστης.

UrinaryTract-300x291Γίνεται λοιπόν αντιληπτό εύκολα ότι με σχετικά απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας είναι δυνατόν να προληφθούν νοσηρές καταστάσεις  που αφορούν  την λειτουργία της ουροδόχου κύστης, και ακόμα περισσότερο  είναι δυνατόν να αντιστραφούν δημιουργηθείσες παθογένειες της κύστης.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.