Κόκκινο κρέας

Στοιχεία από μελέτες των τελευταίων δεκαετιών υποστηρίζουν τη συσχέτιση καρκίνου του παχέος εντέρου kolon(ορθοκολικού καρκίνου-ΟΚΚ) και αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (ΚΚ) και ειδικά επεξεργασμένου(ΕΚΚ) όπωςκρεας μπέικον,ζαμπόν,λουκάνικου,προσούτο,χαμόν’  το 2011 ο Chan και συν. ανέφεραν ότι ο κίνδυνος γιά ανάπτυξη ΟΚΚ αυξάνει κατά 21% για κάθε 50γραμ/ημερησίως ΕΚΚ και 29% γιά κάθε 100γραμ/ημερησίως ΕΚΚ.
Στο ΚΚ θεωρείται ότι περιέχονται προκαρκινικοί παράγοντες (υπερβολικό λίπος, αίμη που καταλύει την δημιουργία καρκινογόνων νιτρωδών ενώσεων) καθώς και πρωτείνες οι οποίες όταν το ΚΚ μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες (κάρβουνα, μπάρμπεκιου)παράγουν ετεροκυκλικές αμίνες (ΕΑ) και πολυκυκλικούς αρωματικούς kreaskokkino_663396996υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), ουσίες οποίες ειναι δυνητικά καρκινογόνες σε συγκεκριμένο γεννετικό υπόστρωμα.Ομως οι ΕΑ και ΠΑΥ υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποσότητα σε ψητά πουλερικά, χωρίς να έχουν συσχετισθεί με ΟΚΚ.  Επίσης καρκίνοι άλλων οργάνων (ουροδόχου κύστης,νεφρού,οισοφάγου,προστάτη, πνεύμονος) εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα σε άτομα που καταναλώνουν ΕΚΚ/ΚΚ, ενώ άλλες κακοήθειες(μαστού,ήπατος,παγκρέατος) δεν φαίνεται να σχετίζονται με το ΚΚ/ΕΚΚ.
Τι συμβαίνει όμως με την θνησιμότητα από όλα τα αίτια και την κατανάλωση ΚΚ;  Παλαιότερες αμερικανικές και ιαπωνικές μελέτες δεν είχαν διαπιστώσει στατιστικά σημαντική συσχέτιση. Ομως έχουν πλέον δημοσιευτεί τα στοιχεία από τρείς μεγάλες συγχρονες αμερικανικές και ευρωπαικές μελέτες που αντιστρέφουν τα δεδομένα ΄1)National Institute Health-AARP study. Δεκαετής παρακολούθηση 545000 ατόμων που κατανάλωναν σημαντική ποσότητα ΕΚΚ/ΚΚ έδειξε αυξημένη θνησιμότητα από κακοήθειες και καρδιαγγειακά συμβάματα-όσοι όμως κατανάλωναν αυξημένες ποσότητες λευκού κρέατος είχαν ελαφρά μειωμένη θνησιμότητα . 2) Health Professionals Follow-up και Nurses study. Η αυξημένη θνησιμότητα στους κρεατοφάγους έχει γραμμική συσχέτιση (όσο περισσότερο ΚΚ τρώς τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος), αλλά όμως η αλλαγή της διατροφής οδηγεί σε αναστροφή της πορείας. 3) EPIC study. 12ετής παρακολούθηση 500000 Ευρωπαίων διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης κακοήθειας και η θνησιμότητα ήσαν κατά 43% και 70% αντίστοιχα παραπάνω σε όσους κατανάλωναν 160 γραμ ΕΚΚ/ημέρα, σε σχέση με όσους κατανάλωναν μέχρις 20γραμ ΕΚΚ/ημέρα.
Στις ΗΠΑ η κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος είναι κατά μ.ο 128 γραμ/24ωρο (>80γραμ ΚΚ)’ υπολογίζεται ότι εάν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από πουλερικά,ψάρια,όσπρια,δημητριακά και γαλάκτοκομικά με λίγα λιπαρά ,τότε θα προλαμβάνεται το 3% όλων των θανάτων/έτος. Επειδή λοιπόν οι διατροφικές συνήθειες των finaleΕλλήνων δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετικές, η σύσταση του American Institute for Cancer Research γιά αποφυγή του ΕΚΚ και ελάττωση της κατανάλωσης μαγειρεμένου ΚΚ (μοσχάρι,χοιρινό,αρνί) στα 512γραμ/βδομάδα φαίνεται ότι είναι ένας σωστός δρόμος γιά την μείωση της συχνότητας του ΟΚΚ.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.