Αλκοόλ και καρδιά

cvdΟι καρδιαγγειακές ασθένειες  (ΚΑΑ) αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως  (μαζί με τις κακοήθειες και τα ατυχήματα) και οφείλονται κυρίως στην αθηρωμάτωση των στεφανιαίων αρτηριών’ οι παράγοντες κινδύνου είναι  ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Αν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι αναμφίβολα και ποικιλότροπα επιζήμια γιά την υγεία, συνεχόμενα επιδημιολογικά  δεδομένα αναφέρουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται αντιστρόφα ανάλογα με την εμφάνιση ΚΑΑ. Η ενασχόληση με το θέμα αυτό άρχισε προ 20ετίας περίπου όταν αναφέρθηκε το  <Γαλλικό french-paradoxπαράδοξο>, δηλαδή η παρατήρηση ότι στη Γαλλία η επίπτωση των ΚΑΑ είναι χαμηλή αν και η κατανάλωσηfrench paradox2 κορεσμένων λιπαρών από τις  τροφές είναι υψηλή. Το φαινόμενο αποδόθηκε από τους περισσότερους ερευνητές στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρασιού, και από τότε πυροδοτήθηκαν πολλές μελέτες σχετικά με το αλκοόλ και το είδος του αλκοόλ και την επίδρασή του στις ΚΑΑ.

Τι εννοούμε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ; τα κριτήρια από χώρα σε χώρα διαφέρουν, στις περισσότερες χώρες υιοθετούνται οι θέσεις του U.S National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism άνδρες -> έως 56 γραμ (4 ποτά) οιαδήποτε ημέρα, ή έως  196γραμ (14 ποτά) την εβδομάδα—γυναίκες-> έως 42γραμ (3 ποτά) οιαδήποτε ημέρα, ή έως  98γραμ (7 ποτά) την εβδομάδα.

300px-Alcoholic_beverages_montageΤι εννοούμε λέγοντας  ένα ποτό; (www.nikmara.wordpress.com, 29/03/13) : 1 ποτό=14γραμ αιθυλικής αιθανόλης=12 ουγγιές =330 ml συνήθους μπύρας 5%, ή 5 ουγγιές=125ml κρασιού 12%, ή 1,5 ουγγιά=40ml άλλου ποτού 40%.

Ποιό είδος αλκοόλ δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα  και με ποιό τρόπο;  Φαίνεται ότι η προστασία από ΚΑΑ ασκείται από τις πολυφαινόλες -ειδικά απο την resveratrol, οι οποίες περιέχονται στο beer-wine-spirits-200x300κρασί (κυρίως το κόκκινο) και στην μπύρα, και όχι στα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις,αντιαθηρωματικές, αντιπηκτικολογικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες, και επίσης αυξάνουν την <καλή> χοληστερόλη. Ειδικότερα το κόκκινο κρασί (ίσως λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας resveratrol) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον συνολικό  καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 32%, ενώ μικρότερη μείωση  επιφέρει το λευκό κρασί και η μπύρα.

Αντίλογος:  η καθημερινή κατανάλωση > 3 ποτών/24ωρο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο γιά κίρρωση ήπατος,κακοήθειες (μαστού,γαστρεντερικού),οστεοπώρωση,κατάθλιψη,αυτοκτονίες και ατυχήματα- ενώ η κατανάλωση >5 ποτών/24ωρο  σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο γιά αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης μη ξεχνάμε την όχι σπάνια νόθευση των ποτών με την (τοξική) μεθανόλη, τις επιμολύνσεις του περιεχομένου μιάς φιάλης με διάφορα είδη μυκήτων, καθώς και ότι απαγορεύεται η λήψη αλκοολούχων ποτών από παιδιά, εγκύους και πάσχοντες από διάφορα νοσήματα η λαμβάνοντες κάποια φάρμακα που συνμεταβολίζονται με το αλκοόλ.

Συμπέρασμα:  αν και η κατάχρηση αλκοόλ και ο αλκοολισμός αποτελούν σοβαρότατα προβλήματα υγείας σε red_wine5παγκόσμιο επίπεδο, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού -και ολιγότερο λευκού κρασιού και μπύρας , ασκεί καρδιαγγειακή προστασία΄επίσης η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού (περίπου το 50% της μέτριας) δεν φαίνεται να είναι βλαπτική γιά την γενικότερη υγεία όταν γίνεται από υγιή άτομα, ενώ ταυτόγχρονα προστατεύει από ΚΑΑ. Προσοχή βέβαια στην_-_6_1~1 οδήγηση, ακόμα και η μικρή ποσότητα  αλκοόλ (2 ποτά) ανιχνεύεται στο αλκοτέστ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.