Πρόληψη άνοιας και τρόπος ζωής

dementia-alzheimersΗ συχνότητα και η επίπτωση της άνοιας (και της ήπιας γνωστικής διαταραχής) αυξάνειdem-norm-mci-alz1 εκθετικά με την αύξηση της ηλικίας, και ως εκ τούτου η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες συνοδεύεται από δραματική αύξηση  των νέων περιστατικών άνοιας. Το 2010 το σύνολο των ανοικών ασθενών παγκοσμίως υπολογίσθηκε ότι ήταν περί τα 35.000.000, με προοπτική να 4πλασιασθεί ως το 2050 αν δεν ανευρεθούν τρόποι μείωσης του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Είναι απαραίτητο λοιπόν  να ανακαλυφθούν τρόποι καθυστέρησης της εμφάνισης της άνοιας, έτσι ώστε και ο παγκόσμιος πληθυσμός να οφεληθεί, αλλά και τα συστήματα υγείας  να ελαφρυνθούν από το δυσβάσταχτο συνολικό κόστος αντιμετώπισης της ασθένειας.

Μέχρις στιγμής δεν υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία της άνοιας’  όμως από επιδημιολογικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής  μας συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.  Αναλυτικότερα α) παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου Risk_Factors(υπέρταση,παχυσαρκία,υπερλιπιδαιμία) καθώς και η  έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας β) διατροφή πτωχή σε κορεσμένα (ζωικά )λιπαρά οξέα και με αυξημένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα(ψάρια,ελαιόλαδο), καθώς και ηΣΙΜΠΛΙΡΟΜΑΤΑ πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες Β6/9/12, Ε,C έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και γ) ψυχοκοινωνικοί παράγοντες (υψηλό μορφωτικό επίπεδο,κοινωνική συμμετοχή, πνευματική άσκηση) θεωρείται ότι playing%20cards2συνδέονται με ελάττωση του κινδύνου γιά εμφάνιση άνοιας και ήπιας γνωστικής διαταραχής. Γενικά  το 50% των περιπτώσεων άνοιας πιστεύεται οτι  συνδυάζεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής και καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, καταστάσεις  οι  οποίες όμως είναι δυνατόν να μεταβληθούν από τον ίδιο τον άνθρωπο.

Στο πρόσφατο Current Opinion in Psychiatry [2013,26(3):239-243] δημοσιεύθηκε η ανασκόπηση των σχετικών μελετών του 2012  όπου επιβεβαιώθηκαν ή  διαφοροποιήθηκαν συμπεράσματα από προηγούμενες χρονιές (www.nikmara.wordpress.com 05/05,23/07,29/10,05/11/2012).  Διαπιστώνεται λοιπόν  ότι η διακοπή του καθιστικού τρόπου ζωής και η αντικατάστασή του από μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα έχει featured_exercise1 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑσαφή ευεργετικά αποτελέσματα  στην γνωστική και πνευματική λειτουργία’ η αερόβια άσκηση αλλά και ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης έχουν εξ ίσου θετική επίδραση στην γνωστική και πνευματική λειτουργία του ανθρώπου και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας συνεπάγεται μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.  Ομως με τα μέχρις τώρα επιστημονικά δεδομένα  δεν φαίνεται να στοιχειοθετείται θετική επίδραση της επίτασης των πνευματικών ενασχολήσεων στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας’  επίσης τα ποικίλα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες  δεν βοηθούν στην καθυστέρηση της εμφάνισης ανοικής συνδρομής, εκτός και αν υπάρχει ανεπάρκεια  των συγκεκριμένων βιταμινών(κυρίως Β9,Β12,Ε) ,οπότε και η λήψη τους σαφώς επιδρά θετικά στις νοητικές λειτουργίες.

Γιά μία φορά ακόμα λοιπόν, ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ’   αερόβια, αναερόβια ,συνδυασμός-κερδίζετε με βεβαιότητα και στην καρδιαγγειακή και στη νοητική λειτουργία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.