Ενεργειακά ποτά

TaurineΗ ταυρίνη απομονώθηκε από την χολή ταύρου περίπου πριν ένα αιώνα΄είναι ένα δυνητικά απαραίτητο αμινοξύαμινο, δηλαδή ανήκει σε μιά ενδιάμεση κατηγορία -μεταξύ των απαραίτητων (αυτών που δεν μπορεί να συνθέσει ο άνθρωπος, όπως η λυσίνη και η τρυπτοφάνη) και των μη απαραίτητων (αυτών που μπορεί να συνθέσει, όπως η κυστείνη). Δεν υπάρχει στα νεογνά και ανευρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε πολυτραυματίες, σε τρεφόμενους με παρεντερική διατροφή , σε εγκαυματίες και σε υπερκαταβολικές καταστάσεις΄συντίθεται στον εγκέφαλο και στο ήπαρ- μέσω της κυστείνης και της μεθειονίνης, υπό την επίδραση της βιταμίνης Β6.  Στη αγορά απαντάται σε ζωικά προιόντα και στα ενεργειακά ποτά ( τύπου  Red Bull- 1 gr ταυρίνης σε 250 ml υγρού).

Η ταυρίνη έχει γίνει δημοφιλής σε νέους αθλούμενους και σπουδαστές γιατί θεωρείται ότι αυξάνει την μυική και πνευματική απόδοση. Ερευνες αναφέρουν ότι η λήψη 6 gr ταυρίνης/24ωρο επί μία βδομάδα έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη απόδοση των σκελετικών μυών, ενώ άλλες δεν διαπιστώνουν ανάλογα αποτελέσματα με λήψη 5 gr/ 24ωρο για μία βδομάδα, ούτε με λήψη 1,6gr  μία ώρα πρίν από αγώνα ποδηλασίας. Ο συνδυασμός με καφείνη σε άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι βοηθάει χειρουργούς να είναι πιό alert στην εργασία τους. Η κατανάλωση του how-to-draw-red-bull,-red-bull-logoπασίγνωστου Red Bull  (250ml  υγρού περιέχουν 1gr ταυρίνης+80 mgr καφείνης+600mgr Energy-Drink-RedBullγλυκουρονολακτόνης +βιταμίνες Β +/- σάκχαρη) αναφέρεται ότι βελτιώνει την ικανότητα οδήγησης, ελαττώνει την ημερήσια υπνηλία,αλλά και  αυξάνει την αρτηριακή πίεση,  επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του  ενδοθηλίου των αρτηριών και  έχει αθηρωματικές-θρομβογόνες ιδιότητες.

Φαίνεται λοιπόν ότι η λήψη ταυρίνης  δεν προκαλεί δυσάρεστες επιπτώσεις στον άνθρωπο αλλά και ότι δεν έχει ξεκαθαρισθεί αν οφελεί το μυικό σύστημα η την πνευματική λειτουργία ‘ ειδικότερα, οι συνδυασμοί  της (κυρίως με καφείνη) και η τακτική  υπερκατανάλωση τους με την μορφή δημοφιλών στην νεολαία ενεργειακών ποτών, ενδεχομένως να έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία. 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.