Πρόληψη νόσου Parkinson

 parkinsonΗ νόσος του Parkinson (Ν.Ρ) είναι μία χρόνια νευρολογική ασθένεια που οφείλεται σε ελαττωματική λειτουργία2 εγκεφαλικών νευρώνων σχετιζόμενων με τον έλεγχο της κίνησης των σκελετικών μυών και συνοδεύεται από μειωμένη παραγωγή του νευρομεταβιβαστή dopamine.  Η κλινική της εικόνα χαρακτηρίζετα από διαταραχές της στάσης, της έκφρασης , της βάδισης αλλά και της ψυχολογίας , βαίνει συνήθως επιδεινούμενη και αφορά  κυρίως (αλλά όχι μόνον όπως λανθασμένα πιστεύεται) ηλικιωμένα άτομα. Η αιτιολογία της είναι άγνωστη- ίσως υπάρχειglutathione-and-parkinsons-disease γεννετική προδιάθεση (αν και δεν έχει διαπιστωθεί υπεύθυνο γονίδιο), ανευρίσκεται σε συχνότητα 2:1000 (1:100 σε ηλικία >50 ετών) και η θεραπεία αποσκοπεί στον έλεγχο των συμπτωμάτων.

Σαν προληπτικά μέτρα αποφυγής εμφάνισης της νόσου ( η οποία καταπονεί ιδιαίτερα τον ασθενή και το περιβάλλον του) αναφέρονται τα εξής : 1) αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Β9-φυλλικού οξέος το οποίο ευρίσκεται σε αφθονία στα πράσινα λαχανικά  2) αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης D σαν διατροφικό συμπλήρωμα 3) αποφυγή υπερκατανάλωσης σιδήρου και μαγγανίου  4) αποφυγή ζιζανιοκτόνων και εντομοκτόνων 5) αποφυγή  χρήσης χρωμάτων με πτητικές ουσίες. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι από παλαιότερες έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι τακτικοί καπνιστές η άτομα που έχουν υπάρξει τακτικοί καπνιστές, είναι ολιγότερο πιθανό να εμφανίσουν Ν.Ρ ‘ η  διαπίστωση  αυτή αποδίδεται στην νευρωνοπροστατευτική ιδιότητα της νικοτίνης.

solanaceae-family-plantsΣτο πρόσφατο Annals of Neurology αναφέρεται ότι κατανάλωση τροφής που περιέχει έστω και μικρή ποσότητα chili_pepperπιπεριάς (αλλά όσον περισσότερη τόσο καλύτερα ) έχει σαν αποτέλεσμα μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Ν.Ρ.  Σημειώνεται ότι οι πιπεριές ανήκουν στην ίδια βοτανολογική ομάδα με τον καπνό (Solanaceae)’ επιβεβαιώνονται έτσι τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων μελετών. Είναι άγνωστο προς το παρόν αν η κατανάλωση πιπεριάς και η καπνιστική συνήθεια βοηθούν σε εγκατεστημένη Ν.Ρ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.